10 Aug 2020  

KBH: Overskyet, 19 °C

Slut med fabrikstankegang i ældresektoren

Blogs

Lotte Berthelsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1989 Uddannet SOSU-assistent. Arbejder på Skørping Ældrecenter
Blogindlæg af Lotte Berthelsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 11. juni, 2019, 10:24:23

Slut med fabrikstankegang i ældresektoren

Med valget får vi en ny ældreminister. Der er brug for en minister, som sørger for flere penge til ældresektoren, og som samtidig tør gøre op med fabrikstankegangen på området.

Det længe ventede folketingsvalg er nu overstået. Folket har talt: Vi vil igen have den bedste velfærd. Siden Lars Løkke Rasmussen trykkede på valgknappen, har jeg gået med sommerfugle i maven. Den nye regering betyder nye politikere, nye ministre.

Den nye minister skal have en stærk hånd, der trykker stop for fabrikstankegangen. 

Jeg arbejder i ældresektoren, og her blev vi glade, da vores område blev tildelt en minister. Det måtte betyde, at der nu blev sat fokus på området.

Alle de mange års besparelser på området har betydet et højt tempo, højere end Usain Bolt kan følge med. Dårlig samvittighed og stress over de mange opgaver man ikke får udført på grund af tidspres og alt for få kolleger. Ældre der lider af ensomhed, fordi dokumentation er vigtigere end selve mennesket.

Besparelser gør ondt

Vi havde alle håb for fremtiden, men det viste sig at være en symbolsk handling. Efter min mening er det på tide, at Thyra Frank skal afgive pladsen som ældreminister. Ældreområdet lider stadig under besparelser. Mine kolleger og jeg føler ærlig talt, at vi er blevet snydt. Vi har ikke brug for en minister, der ikke leverer – vi har brug for en minister, der handler.

Det er vigtigt, at der nu kommer én til, der vil og tør sætte stop for de umenneskelige besparelser ude i kommunerne. Vi oplever oftere og oftere, at der ikke tænkes på borgerne og personalet, men mere på at få et budget på den gode side af plus. Virkeligheden derude er ikke så let at putte ind i et excelark, som kommunens regnedrenge tror.

Fifler med grundopskriften

Social- og sundhedshjælper Malene fra hjemmeplejen i Struer siger det lige ud:

”De garvede kolleger fortæller om ydelserne for 25 år siden i ældreplejen. De handlede, hyggede, bagte og gjorde rent i flere timer ved den enkelte borger. I dag er vi knap kommet ind ad døren, før vi er ude igen. Jeg forstår, at ydelserne for 25 år siden var for omkostningskrævende, og nedskæringerne var nødvendige. Jeg kommer til at tænke på min gamle bageopskrift på boller. De er spækkede med smør, sukker, æg, salt, sødmælk, gær og mel. Der skal lægges kærligheden i æltningen. Omtanke med hævningen og varmen i bagningen. Hvis omkostningerne bliver for store på mine boller, skal der spares på hver enkelt ingrediens. Hver gang må jeg undskylde, beklage, at bollerne er stenhårde og uspiselige. Men besparelserne blev fundet i grundopskriften, ja der er faktisk kun mel og mælk i dem, men boller skal I have. Jeg vil have omsorg. Jeg vil have sjæl, og jeg vil have det etiske grundlag tilbage i ældresektoren.”

Brug for flere penge

Jeg er helt enig med Malene. Vi kan som fagpersoner ikke længere stå inde for manglende omsorg og sjæl i ældreplejen. Vi kan ikke levere ældrepleje som små robotter, vores bankende hjerter er med hver eneste dag.

Den nye minister skal have en stærk hånd, der trykker stop for fabrikstankegangen. Der skal igen penge i grundopskriften for en bedre ældresektor.

Nyeste: Idekamp