06 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Her har du en regnponcho som værnemiddel!

Blogs

Lotte Berthelsen
Talsperson for FOA Ungdom
Født i 1989 Uddannet SOSU-assistent. Arbejder på Skørping Ældrecenter
Blogindlæg af Lotte Berthelsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 11. maj, 2020, 09:22:39

Her har du en regnponcho som værnemiddel!

Manglen på værnemidler har været stor fra dag ét i coronakrisen og er det stadig. Ikke alle steder tager ledelsen det lige alvorligt. Eksempelvis har ansatte på et pædagogisk bosted fået udleveret regnponcho som værnemiddel.

Den 9. maj offentliggjorte FOA en ny undersøgelse. Undersøgelsen viste, at 56 procent af de adspurgte i den seneste uge har været i tæt ansigt-til-ansigt kontakt med borgere uden at bruge visir eller maske – på trods af myndighedernes retningslinjer. Knap hver femte svarer, at det skyldes mangel på værnemidler. Overholder I myndighedernes retningslinjer på din arbejdsplads?

Det er vigtigt, at vi har de rette værnemidler og den rette mængde ud fra de retningslinjer, der er udarbejdet.

Manglen på værnemidler har været stor fra dag ét i coronakrisen. Hvis man kigger på undersøgelsen, så er manglen stadig stor. Det kan få store konsekvenser, hvis det fortsætter. Konsekvenser som kan betyde liv eller død.

Rigtig mange steder er de gode til at bruge værnemidler, og de følger myndighedernes retningslinjer og anvisninger. Fordi det handler om at passe på dem, som har brug for hjælpen, og dem, som giver hjælpen. Retningslinjerne er ikke lavet for at gøre personalets arbejde sværere, eller for at borgerne skal føle sig utrygge. Retningslinjerne er lavet for at passe på os alle. 

Hver dag, vi står op, er en ny dag, vi ikke ved, hvordan bliver. Dog er en ting sikkert, corona er her stadig, og vi skal tage det seriøst. Dødstallet stiger hver dag. Ingen af os ønsker at miste én, vi har kær. Derfor er det vigtigt, at vi har de rette værnemidler og den rette mængde ud fra de retningslinjer, der er udarbejdet.

Værsgo – en regnponcho

Men det er lettere sagt end gjort. For lederne ude i landet tolker meget forskelligt på myndighedernes retningslinjer. Jeg har modtaget et billede fra et socialpædagogisk bosted for udviklingshæmmede. Her har personalet fået udleveret en billig regnponcho med hat som værnemiddel. En regnponcho?? Hvordan skal den kunne beskytte personalet og de udviklingshæmmede imod coronasmitte?

Når ledelsen ikke tager situationen alvorligt, kan det nogle gange smitte negativt af på personalet. Ofte fordi personalet kan være usikre på, hvordan denne nye situation skal håndteres. Hvis man er usikker, kan man komme til at agere uhensigtsmæssigt. Det er ledelsens ansvar, at myndighedernes retningslinjer efterleves.

Hvis borgere udviser symptomer, skal der handles. Vedkommende skal isoleres, så smittespredningen stoppes, og der skal foretages covid-19-podning. Desværre forlyder det, at der nogle steder er ledere, der siger: "Hvis hun er smittet, så har hun allerede smittet andre." Det går ikke! Det er at gamble med hele samfundet.

Det handler om tryghed

Personalet, som har fået udleveret en regnponcho, går hjem efter en vagt, og måske har de smitten med fra en smittet borger. De handler på vejen hjem, og så henter de deres børn i børnehaven. Vi kan og skal ikke sænke paraderne endnu. Det er nu, det gælder! Alt, vi gør, er for at passe på dig, mig og os.

Frontpersonalet skal kunne gå sikre på arbejde, uanset om det er social- og sundhedsassistenten Camilla eller den pædagogiske assistent Mads. Der skal ikke være forskel på, om det er på et coronaafsnit eller et socialpædagogisk bosted for udviklingshæmmede, man arbejder. Der skal være de rette værnemidler, og der skal være nok.

Derfor er FOA's undersøgelse og arbejde lige nu utroligt vigtig. Vi skal have bragt tallet med smittede meget længere ned mod nul, før vi kan være tilfredse. Jeg ved, at alle kræfter er sat ind for at få samling på alle de løse ender, der er i denne uvante tid.

Nyeste blogindlæg
af Karen Helveg Petersen
af Peter Kay Mortensen
af Susanna Dyre-Greensite
af Kirsten Normann Andersen
af Peter Jacques Jensen