16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Forskel på syge og virksomheder

Blogs

Line Barfod
Advokat hos Foldschack & Forchhammer
Advokat hos Foldschack & Forchhammer. 48 år gammel. Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet. Tidligere MF'er for Enhedslisten.
Blogindlæg af Line Barfod
tir. 03. apr - 2018
tir. 13. feb - 2018
man. 11. dec - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 13. februar, 2018, 12:00:00

Forskel på syge og virksomheder

Hvorfor skal en syg borger, der modtager en ydelse fra det offentlige, stå til regnskab for alt, hvad de foretager sig, mens en mindre virksomhed blot kan indsende et regnskab, uden at det er revideret af en revisor?

Hvorfor er det sådan, at hvis man er syg og næsten intet kan klare, så skal man kontrolleres på alle måder igennem mange år, bare for at få lidt penge at overleve for. Men hvis man er en virksomhed, så er der stort set ingen kontrol med økonomien?

Hvis en revisor skal godkende et regnskab, så vil der være en vis kontrol med, om reglerne er overholdt. 

Skat er blevet skåret igennem flere år, og samtidig er der gennemført omstruktureringer og flytninger, som har fået mange af de dygtige og erfarne medarbejdere til at søge væk fra Skat.

Så det er meget begrænset, hvad der er af kontrol fra Skat med virksomheders skattebetaling. Som vi har set i de store skandaler, hvor Skat har mistet mange milliarder.

Dertil kommer, at et flertal i Folketinget har ændret lovgivningen, så en meget stor del af virksomhederne ikke længere behøver at få en revisor til at revidere deres regnskab. Begrundelsen var at lette det administrative bøvl for virksomhederne.

Jeg er helt enig i, at man løbende skal se på, om der er noget overflødigt administration, der kan fjernes. Men lige præcis det, at skulle have en revisor til at gennemgå virksomhedens regnskab, er efter min opfattelse en helt nødvendig ting for en virksomhed. Skatteregler, momsregler, mv. er ofte komplicerede, og det er ikke mange, der kan finde rundt i reglerne. For de mange virksomheder, der gerne vil overholde reglerne, er det en fordel at have en revisor. Selvom det koster nogle penge. Men hvis man er lidt presset på økonomien, eller oplever at alle de andre mindre virksomheder ikke bruger revisor, så er det et nemt sted at spare.

Set fra samfundet er revisorer en god forretning. Hvis en revisor skal godkende et regnskab, så vil der være en vis kontrol med, om reglerne er overholdt. Det er derfor en god måde at få virksomhederne til at udøve selvkontrol.

Når der hverken er kontrol eller selvkontrol, så stiger risikoen for snyd. Men endnu værre så stiger risikoen for, at befolkningen og virksomhederne mister tilliden og opbakningen til skattesystemet. Hvis man hele tiden hører om de mange virksomheder, der snyder, og de mange milliarder det koster statskassen og dermed os alle sammen, så begynder man at tro, at alle gør det. Og hvorfor skal man så selv overholde reglerne?

Og så kan jeg simpelthen ikke forstå, hvorfor en syg borger, der modtager en ydelse fra det offentlige for at få råd til husleje og mad, skal stå til regnskab for alt, hvad de foretager sig. Der er ansat rigtig mange til at kontrollere dem og tjekke, om de nu også er så syge, som lægeerklæringerne siger, om de nu virkelig også har brug for den ekstra hjælp, de har søgt om, fordi der kom en stor varmeregning. Men en mindre virksomhed kan blot indsende et regnskab, uden at det er revideret af en revisor, og uden at nogen i Skat har tid til at kontrollere det.

Jeg er overbevist om, at det er muligt at finde en mellemløsning. Så virksomhederne skal have revideret deres regnskaber, og Skat har tid til at foretage stikprøvekontrol af en del af virksomhederne. Og så man nøjes med stikprøvekontrol i forhold til syge og udsatte borgere, i stedet for at gå ud fra at de alle er ude på at snyde.

Nyeste: Idekamp

16. aug. 2018 - 08:46
16. aug. 2018 - 08:06
14. aug. 2018 - 08:18
10. aug. 2018 - 08:02
09. aug. 2018 - 08:50
08. aug. 2018 - 08:29

Nyeste: Kultur