17 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 22 °C

Uddannelse giver frihed

Blogs

Kirsten Normann Andersen
Medlem af Folketinget for SF
Ordfører for blandt andet velfærd, sundhed, boliger og kommunalpolitik. Tidligere formand for FOA Aarhus.
Blogindlæg af Kirsten Normann Andersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 09. marts, 2015, 18:50:25

Uddannelse giver frihed

Det var rigtigt af FOA at sætte uddannelse på dagsorden til OK15, men medlemmerne skal ikke betale for uddannelse gennem ringere løn. Derfor har et flertal i hovedbestyrelsen sagt nej til første udspil til en uddannelsesaftale.

Stavnsbåndet er for længst ophævet. Alligevel oplever mange arbejdere at være stavnsbundne til deres job, fordi alt for mange arbejdsgivere stadig ansætter ufaglærte, som arbejdspladserne så oplærer til ganske bestemte funktioner.

Uddannelse giver bedre muligheder for at påvirke udviklingen på en arbejdsplads og sige fra overfor urimelige forhold.

Faglige kompetencer giver den ansatte en større frihed til selv at vælge. Når en ansat ved, at hans eller hendes kompetencer også kan bruges på andre arbejdsplader, så kan den ansatte bedre påvirke udviklingen på en arbejdsplads og også sige fra overfor urimelige forhold.

Derfor har uddannelse også i årtier stået højt på fagbevægelsens ”to do liste”, og det har resulteret i en række nye erhvervsuddannelser. Det gælder også ufaglærte FOA-områder, hvor både erhvervsserviceassistenten, den tekniske servicemedarbejder og den pædagogiske assistent er eksempler på ufaglærte områder, som i dag er faglærte.

Papir på uddannelse

Og skønt uddannelse bør være en opgave for hele samfundet, så var det alligevel rigtigt, at FOA satte uddannelse på OK15-dagsordenen. Fordi retten til at få papirer på kompetencer skaber en større grad af vigtig frihed. Og fordi mange af FOAs erhvervsuddannelser er forholdsvist nye. Derfor er der stadig mange ufaglærte ansatte med mange års erfaring, som endnu ikke har været heldige at få uddannelse.

Alligevel stemte et klart flertal i FOA's hovedbestyrelse torsdag den 5. marts nej til den nye overenskomst - Overenskomst for Velfærd og Service - som skulle samle og forenkle flere FOA-overenskomster og samtidig give ufaglærte en ret til uddannelse. 

I FOA har ufaglærte haft ret forskellige forhold overenskomstmæssigt. Nogle har som pædagogmedhjælpere og dagplejere været betragtet som egentlige faggrupper og har haft selvstændige overenskomster, lønforhandlinger og lønforløb. På social- og sundhedsområdet har ufaglærte omvendt ikke haft et særligt lønforløb, fordi man her har en meget længere tradition for uddannelse.

Selvom en uddannelsesret gavner alle ufaglærte, så er situationen altså ikke ens for alle.

Pædagogisk sektor skulle betale

Den afviste overenskomst var især en forbedring for de ufaglærte på social- og sundhedsområdet, men til gengæld betød det forholdsvis store forringelser for de ufaglærte pædagogmedhjælpere, som måtte give afkald på en del af de anciennitetsforløb, som de havde været vant til. Det samme gjorde sig gældende for flere andre nyere erhvervsuddannelsesområder.

Så selv om uddannelse er vigtig for FOAs medlemmer, så er løn som hovedregel vigtigere for medlemmerne, når FOA aftaler overenskomst.

I hovedbestyrelsen var vi mange, som ikke kunne anbefale, at nogle af vores nuværende medlemmer ville få et ringere lønforløb i bytte for en uddannelsesret (og pligt). Derfor faldt projektet til jorden, da FOAs hovedbestyrelse skulle tage stilling til det samlede forlig.

Jeg synes personligt, at det er ærgerligt. Men jeg mener ikke, at en ansvarlig hovedbestyrelse kunne gøre andet. Vi har ret til at forvente, at de offentlige arbejdsgivere er mere ambitiøse, når det gælder uddannelse til de mange vigtige velfærdsområder - fordi det gavner hele samfundet.

Derfor håber jeg også, at både kommunernes og regionernes forhandlere vil arbejde videre med projektet, så vi kan lande et lidt mere ambitiøst projekt, som gør det fordelagtigt for alle ufaglærte at tage en uddannelse.

Nyeste: Idekamp

17. aug. 2018 - 08:26
17. aug. 2018 - 08:17
16. aug. 2018 - 08:46
16. aug. 2018 - 08:06
14. aug. 2018 - 08:18
10. aug. 2018 - 08:02
09. aug. 2018 - 08:50

Nyeste: Kultur