06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Et retfærdigt udligningssystem og skattebetaling skal sikre velfærd

Blogs

Katharina Hauge Antonsen
Formand HK Kommunal Nordjylland
Blev i 2012 valgt som fællestillidsrepræsentant i Rebild Kommune og to år senere valgt til sektorbestyrelsen i HK Kommunal Nordjylland. Den 8. marts 2016 blev hun valgt til formand for HK Kommunal Nordjylland.
Blogindlæg af Katharina Hauge Antonsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 20. januar, 2020, 08:49:40

Et retfærdigt udligningssystem og skattebetaling skal sikre velfærd

Regeringen har taget første skridt i retning af bedre velfærd, men der er stadig et stykke vej, inden alle kan være trygge og får den hjælp, de har krav på.

2020 er skudt i gang, og et spændende år venter forude. Arbejdstøjet i HK Kommunal er på, og vi har fokus på mange centrale og vigtige områder.

Regeringen bør også kigge på de multinationale virksomheder, der ikke betaler skat, og dette kræver et godt kig på lovgivningen. 

Finansloven for 2020 er landet, og regeringen giver et forsigtigt løft til velfærden. Der er mange positive tiltag, men vi er langt fra målet med den velfærd, vi alle ønsker for os selv og for andre. En velfærd hvor vi trygt kan aflevere kommende børn og børnebørn i vuggestuen, SFO og folkeskole, hvor der er hænder nok til at tage imod. En velfærd hvor vi kan leve på dagpengesats, og hvor vi kan få den nødvendige hjælp og pleje i vores sundhedssystem i forbindelse med sygdom. Et velfærdssystem hvor vi engang kan trække os tilbage fra et hektisk arbejdsliv, og når alderen gør, at vi ikke kan klare os selv i eget hjem, at vi så trygt kan bo på et ældrecenter, hvor der er nok ansatte til at passe på os.

Udligningssystem 

Regeringen har i denne tid blandt andet kig på det kommunale udligningssystem – et system der skal sikre, at der ikke er store forskelle i kommunernes serviceniveau i forhold til skatteprocenten. Flere kommuner presser på, for at vi får en udligningsreform, hvor hjulene spiller rigtig sammen igen. Det må være de bredeste skuldre, der bærer de tungeste byrder, så dårligt stillede kommuner har et rimeligt serviceniveau, og det skal være muligt at få samme hjælp, uanset hvor i landet du bor.

Jeg glæder mig over, at der bliver tilført flere midler til skattevæsenet, for rod i Skat giver et skævt billede af statens husholdningsregnskab. At regeringen nu prioriterer penge til et nyt skattecenter med flere medarbejdere, som især skal beskæftige sig med kontrol, svindel og udbytteskat, er et godt skridt mod et bedre skattesystem, som vi alle kan have tillid til.

De multinationale skattesnydere

Regeringen bør også kigge på de multinationale virksomheder, der ikke betaler skat, og dette kræver et godt kig på lovgivningen. Det er et kompliceret arbejde at få kigget på lovgivningen, men det ærgrer mig, at politikerne gennem tiden har haft berøringsangst på området – den politiske vilje mangler ganske enkelt.

Udligningssystemet, Skat og multinationale virksomheder er tre store områder, som regeringen bør kigge godt efter i sømmene, for vi kommer til at skulle bruge penge til velfærd, fordi vi får flere børn og ældre. Men det kræver ikke alene flere penge at sikre et bedre velfærdssamfund. Nærdemokrati og lokalt selvstyre er i den grad noget, som vil blive efterspurgt i langt højere grad end i dag. Den gode velfærd kommer ved at være tæt på hinanden og komme hinanden ved.