09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -4 °C

Trump bomber freden tilbage – hvor bliver Danmark af?

Blogs

Karsten Hønge
Medlem af Folketinget for SF
Født i 1958. Politisk ordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører m.m. Uddannet tømrer. Gennem 11 år formand for Træ-Industri-Byg Odense/Fyn.
Blogindlæg af Karsten Hønge

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 26. februar, 2020, 12:39:02

Trump bomber freden tilbage – hvor bliver Danmark af?

Statsministerens udmeldinger i forbindelse med sit besøg i Israel forrige måned gav mig kuldegysninger. Balanceevnen fungerede ikke for statsministeren den dag, hvor kritik af den israelske politik blev koblet sammen med antisemitisme.

Trump bomber en mulig fred i Mellemøsten tilbage med en fuldstændig uholdbar aftale med Netanyahu.

Der er meningsløst at tale om fred, når palæstinenserne ikke er del af aftalen og i øvrigt må nøjes med indrømmelser, der blot er krummer fra Israel.

Den manglende afvisning af Trumps planer giver en lunken følelse af, at regeringsskiftet ikke har ført til noget kursskifte.

Palæstinenserne behandles igen som mennesker uden reelle rettigheder, men henvises til at spise af hånden på de store.

Situationen i Israel og Palæstina er en tragedie for alle. Modsat resten af verdenssamfundet anerkender USA nu de ulovlige bosættelser på Vestbredden, annekteringen af Golanhøjderne og placerer sin ambassade i Jerusalem i stedet for Tel Aviv.

Ulovlige bosættelser

De israelske bosættelser er åbenlyst ulovlige, hvad FN og EU da også gang på gang har slået fast. Hvornår erkender Israel og USA, at det på længere sigt ikke hjælper at tryne palæstinenserne?

Israelerne skal i næste uge til det tredje parlamentsvalg på 11 måneder, og det sker i skyggen af den såkaldte “fredsplan”, som Trump fremlagde for en måned siden.

Hånd i hånd med den korruptionsanklagede israelske premierminister Benjamin Netanyahu gjorde den amerikanske præsident endnu en gang international lov og ret til skamme.

Freden kommer ifølge Trump ved at indlemme de besatte områder som israelsk territorium. 1967-grænserne, som har været respekteret af det internationale samfund, vender amerikanerne altså nu ryggen til.

Selvom ordet “to-statsløsning” indgik i Trumps fremlæggelse af planen, var der ikke meget at glæde sig over for palæstinenserne.

Trump nævnte, at en fremtidig palæstinensisk hovedstad skal ligge i Østjerusalem. Men i virkeligheden får palæstinenserne noget, der minder om en rasteplads i Østjerusalems forstæder.

Det er ydmygende, og de grænser, som Trump og Netanyahu trækker, minder om bantustans, som sorte sydafrikanere var henvist til under apartheid.

Hvor står regeringen?

Det meste af det internationale samfund ryster på hovedet over “fredsplanen”. EU’s udenrigskommissær, den spanske Josep Borrell, kalder i skarpe vendinger planen for kontraproduktiv og uacceptabel.

Det er godt, at kommissæren afviser Trumps plan, men det er ikke nødvendigvis den linje, alle europæiske lande ligger på. Hvor står eksempelvis den danske regering? Det er vi ikke blevet meget klogere på.

Den tidligere borgerlige regering og den selvudnævnte historisk dygtige udenrigsminister lagde sig på en voldsomt pro-israelsk linje.

I FN stemte man imod enhver udtalt kritik af israelske aggressioner, og i EU stod man side om side med lande som Polen og Ungarn. Lande for hvem konflikten i Mellemøsten mest handler om at være antimuslimsk af indenrigspolitiske årsager.

En sørgelig position for Danmark der ellers har argumenteret for plads til såvel en israelsk såvel som palæstinensisk stat.

Danmarkshistoriens bedst forberedte udenrigsminister, Anders Samuelsen, og den borgerlige regering er heldigvis fortid. Men dens politik for Israel-Palæstina lever åbenbart videre.

Statsministerens udmeldinger i forbindelse med sit besøg i Israel forrige måned gav mig kuldegysninger. Balanceevnen fungerede ikke for statsministeren den dag, hvor kritik af den israelske politik blev koblet sammen med antisemitisme.

Samtidig giver den manglende afvisning af Trumps planer en lunken følelse af, at regeringsskiftet ikke har ført til noget kursskifte her.

Behov for at sige fra

Forleden havde jeg fødevareminister Mogens Jensen i folketingssalen. Han skulle svare på spørgsmål om, hvorvidt regeringen vil gøre noget effektivt for, at varer produceret i de besatte områder mærkes korrekt. Jeg vil nemlig helst undgå at købe varer fra besatte områder.

Det skete, efter at dagbladet Information havde afsløret, at vin fra Golan-højderne importeres til Danmark som israelsk vin. Det giver importører og eksportører skattemæssige fordele grundet den europæisk-israelske frihandelsaftale. Men det er ulovligt.

Ministeren var sådan set enig, men var ikke på nuværende tidspunkt villig til at stramme kontrollen. Regeringen burde i stedet lade sig inspirere af irerne, der arbejder med helt at forbyde varer fra de besatte områder.

Højrefløjen danner sandsynligvis en ny israelsk regering i næste uge og fortsætter efter alt at dømme aggressionspolitikken overfor palæstinenserne med Donald Trump som sikker støtte.

Verden og Europa må sige fra, og Danmark skal tydelig markere, at vi ikke accepterer overtrædelser af menneskerettigheder og folkeretten.