11 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 4 °C

På tide med en moderne grundlov

Blogs

Karsten Hønge
Medlem af Folketinget for SF
Født i 1958. Politisk ordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører m.m. Uddannet tømrer. Gennem 11 år formand for Træ-Industri-Byg Odense/Fyn.
Blogindlæg af Karsten Hønge
tir. 03. dec - 2019
ons. 12. jun - 2019
ons. 27. mar - 2019
ons. 09. jan - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 05. juni, 2018, 06:44:51

På tide med en moderne grundlov

Vi har behov for en ny grundlov, der starter med at beskrive borgernes rettigheder, adskiller stat og kirke, samt holder kongehuset ude fra alle politiske processer.

Det er på tide med en moderne grundlov, som både i sprog og indhold passer til vores tid.

Grundloven skal give os rammerne om et folkeligt, solidarisk og demokratisk fællesskab.

I den nuværende lov bruges meget krudt på at fortælle om kongemagtens betydning, og det kører hårdt på lige fra starten.

Jeg kunne i stedet tænke mig en indledning i retning af den amerikanske forfatning, der starter med: ”We, the people….”. Altså, at vi tager udgangspunkt i folket i stedet for systemet, magten, overklassen.

En ny grundlov bør starte med at beskrive borgernes rettigheder og ikke først fra paragraf 71, som i den eksisterende lov. Retten til privatliv skal slås fast, digitale rettigheder skrives ind, og beskyttelse mod overvågning skal stå stærkere.

Nye ting skal med

Nu om dage fylder forholdet til menneskerettigheder og internationale konventioner meget, og loven bør indeholde en beskrivelse af dette forhold.

Mange ting er anderledes end i 1953, hvor den sidste grundlov blev vedtaget.

Det er i dag helt åbenbart, at jordkloden lider under miljøtrykket fra mange mennesker, og forholdet til klima, miljø og natur fylder berettiget meget. Retten til en bæredygtig fremtid bør skrives ind i loven.

Stat og kirke skal skilles ad. Siden den første grundlov i 1849 har det været et dårligt mix at blande private religiøse forestillinger med, hvordan vi indretter et land.

I det moderne multireligiøse Danmark er det mere end nogensinde helt afsporet at give en bestemt religion forrang foran andre religioner. Desuden er vi mange ateister, som gerne vil have os frabedt, at blive spændt foran en religiøs vogn.

Signalerne fra Grundloven siver ud i samfundet, og gør det lettere at opretholde gammeldags uddaterede traditioner som for eksempel at bruge skoletid på at forberede konfirmation.

Vi skal som svenskerne adskille kongehuset fra alle politiske processer. Det vil sige, at dronningen skal holde de royale fingre fra regeringsdannelser og ikke underskrive love. Dronningen / kongen skal altså alene have ceremonielle pligter.

Jeg er fuldblods republikaner men må erkende, at det synspunkt har svære vilkår i Danmark, så længe den kongelige familie opfører sig pænt. Men der findes ikke et eneste godt argument for, at de skal blande sig i politik. Farvel og tak for tiden vi har haft sammen.

Moderne sprog

Sproget i Grundloven skal være moderne og retvisende, så loven afspejler, hvordan virkeligheden ser ud i dag. Det virker en anelse fjoget, når der står at ”kongen slår mønt” eller at ”kongen fører udenrigspolitik”.

Grundloven er et vigtigt dokument, og alle borgere skal kunne læse og forstå teksten, men mange snubler i den eksisterende tekst.

Grundloven skal give os rammerne om et folkeligt, solidarisk og demokratisk fællesskab. Men Danmark er udfordret af stigende ulighed. Samfundet vrides langsomt fra hinanden af fattigdom, geografisk ulighed, ulige adgang til et sundt liv og gode seniorår. Fejlslagen integration sætter skel i befolkningen.

”Den korteste afstand mellem mennesker er et smil”, sagde Victor Borge. Men det kræver altså, at vi bor sammen, og kan se hinanden.

Nyeste blogindlæg