20 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Fingrene væk fra lejernes penge

Blogs

Karsten Hønge
Medlem af Folketinget for SF
Født i 1958. Politisk ordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører m.m. Uddannet tømrer. Gennem 11 år formand for Træ-Industri-Byg Odense/Fyn.
Blogindlæg af Karsten Hønge
ons. 12. jun - 2019
ons. 27. mar - 2019
ons. 09. jan - 2019
ons. 31. okt - 2018
ons. 22. aug - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. marts, 2018, 07:12:01

Fingrene væk fra lejernes penge

Regeringen har fået den asociale ide, at lejerne skal betale 12 milliarder til finansiering af ”ghettoplanen”. Vi skal støtte lejernes kamp mod denne udplyndring.

Bandeopførslen har bredt sig til Folketingets parallelsamfund, hvor en gruppe partier er gået sammen om at stjæle penge op af lejernes lommer. Regeringen står for den gennemført asociale ide, at lejerne skal betale 12 milliarder til finansiering af ”ghettoplanen”.

Det er totalt unfair, at de, der har mindst, skal betale mest. 

Oven i hatten vil de hen over årene trække 13 milliarder fra lejerne gennem mindre støtte til renter på boligselskabernes lån. Det er liberalisternes sorte ideologiske drøm og lejernes mareridt.

Lejere i alment byggeri har ofte de laveste indkomster, og nu skal de vente endnu længere på at få renoveret deres bolig. Pengene vil højrefløjen nemlig finde i Landsbyggefonden, som lejerne betaler til. Når pengene er brugt et sted, vil der være færre penge til andre opgaver herunder nødvendige renoveringer. Det nye køkken og bad skubbes ud i fremtiden, og skimmelsvampen får lov til at brede sig.

Regeringen modsiger sig selv. Færre penge til at renovere almene boliger gør det mindre attraktivt at bo i dem. På den måde skaber vi med tiden nye belastede boligområder. Planen er håbløs, og uigennemtænkt.

Masser af penge

I år giver de 22 største firmaer 80 milliarder i profit til aktionærerne, og prisstigningerne på boligmarkedet sender igen friværdierne på himmelflugt. Her er masser af penge, som kan bruges til samfundsnyttige formål. En fair tanke: fra aktionærghetto til boligghetto. Fra boligejer til boliglejer. Vi har alle interesse i, at samfundet kommer til at hænge bedre sammen.

Renovering og åbning af udsatte boligområder skal i gang så hurtigt som muligt, og nogle steder vil nedrivning af bygninger kunne indgå. Men vi skal gribe rækkefølgen rigtig an.

Det vil være totalt knald i låget, hvis boliger rives ned uden garanti for, at beboerne har et andet sted at flytte hen. Det skal vi gøre ved, at der i samme område opføres nye typer boliger og ved, at staten giver kommunerne støtte til opkøb af byggegrunde i byernes dyre kvarterer.

Lad os målrettet bygge almene boliger i de områder, hvor den højere middelklasse og overklassen bor i dag. Det vil bidrage til at lukke huller i samfundet.

Nedrivning med mening

Gellerup ved Aarhus er et godt eksempel på, at nedrivninger af boligblokke giver mening. Her indgår det i en samlet plan med masser af nybyggeri og åbning af området med veje, pladser og anlæg. I sådan en sammenhæng er det også rimeligt, at Landsbyggefonden bidrager økonomisk.

Når den store plan for at omdanne området er færdig, vil der bo flere mennesker og boligmassen have en bedre balance mellem alment og privat udlejningsbyggeri. Genialt!

Jeg mener, at vi skal sætte massivt ind i de belastede boligområder, men det er totalt unfair, at de, der har mindst, skal betale mest. Ghettoer og parallelsamfund skal erstattes af fællesskab, og det kræver en bred indsats gennem mange år. Det kræver en ny politik for boligbyggeri, daginstitutioner, skoler, arbejdspladser og for den sociale indsats.

Vi skal støtte beboernes kamp mod højrefløjens plyndring af Landsbyggefonden.

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Idekamp