09 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -3 °C

Fair forhold i transportbranchen

Blogs

Karsten Hønge
Medlem af Folketinget for SF
Født i 1958. Politisk ordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører m.m. Uddannet tømrer. Gennem 11 år formand for Træ-Industri-Byg Odense/Fyn.
Blogindlæg af Karsten Hønge

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 12. maj, 2020, 10:36:35

Fair forhold i transportbranchen

Endelig kommer der en ny lov, der regulerer kørsel med gods på lastbiler i Danmark. Det er en sejr, at vi nu lægger en bund under arbejdsforholdene, men vi er langt fra ved vejs ende.

Efter mange og lange omveje beslutter Folketinget nu at skabe mere fair forhold for chauffører og virksomheder i lastbilbranchen. En ny lov, som regulerer kørsel med gods internt i Danmark, er på vej.

Arbejdsgiverne skraldgriner hele vejen til banken, mens underbetalte og underkuede chauffører udnyttes. 

Fremover skal vilkårene mindst svare til det, som er aftalt i ”den mest repræsentative overenskomst”. Nye og bedre faglige og politiske færdselsregler hjælper en hårdt prøvet branche. Chauffører skal ikke smides ud af lastbilerne på grund af skæv og unfair konkurrence fra lavtlønslande.

Det er en sejr for vores ordnede og regulerede arbejdsmarked, at vi lægger en bund under arbejdsforholdene. Det giver bedre arbejdsliv for chaufførerne og mere fair vilkår for konkurrencen mellem transportvirksomhederne om kørselsopgaver.

Derfor er fagbevægelsen og arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening samlet om at støtte loven. Arbejdsgiverne i Dansk Transport og Logistik kalder loven et afgørende skridt i kampen mod social dumping.

Vejsidebomber fra højrefløjen

Højrefløjen har forsøgt at placere vejsidebomber undervejs, men en bred aftale er nu på plads. Den aggressive arbejdsgiverforening for de største vognmænd ITD og parodien på en fagforening Krifa er imod. Det overrasker ikke, og vi lever med det.

Loven giver baghjul til social dumping, men vi er langt fra ved vejs ende. Der er fortsat hårdt brug for:

  • Langt stærkere kontrol af hele transportbranchen, for ellers er loven bare velmenende ord og hensigtserklæringer. Kampen mod social dumping kræver et stærkere Tungtvognspoliti og Arbejdstilsyn.

  • EU skal regulere kørslen på tværs af alle landene, og den såkaldte ”Vejpakke” har kørt ad mange snørklede veje. Den skal på plads hurtigst muligt.

  • Slut med udenlandske lastbilers misbrug af kørsel internt i andre lande.

  • En prop skal slås i trafikken gennem kattelemmene i Polen. Her benytter nogle firmaer sig af postkasseselskaber, som trækker underbetalte chauffører fra lavtlønslande ind i Vesteuropa.

  • Chauffører skal samle sig i slagkraftige fagforeninger over hele Europa.

Vi har set et vognmandsfirma åbent prale med, at han kan få underbetalte chauffører fra Rumænien til at arbejde og bo i lastbilens førerhus i måneder ad gangen.

Andre firmaer hyrer chauffører fra Filippinerne, Ukraine, Usbekistan eller Kasakhstan til grotesk lave lønninger. Tricket består i, at de sluses til Vesteuropa gennem datterselskaber, som især har hjemsted i Polen.

Mange bor i førerhuset i ugevis

Arbejdsgiverne skraldgriner hele vejen til banken, mens underbetalte og underkuede chauffører udnyttes. Arbejdsforholdene presses nedad i Vesteuropa, og spiralen mod bunden drejes en omgang mere.

Overalt i Europa er rastepladser langs motorvejene vinduer ind til fattige parallelsamfund. De er spejl på den stigende ulighed, hvor chauffører arbejder, lever og bor i førerhusene i ugevis, nogle gange i måneder. Maden bliver tilberedt over primitive gasblus, og de ensomme timer slås ihjel med TV fra hjemlandet gennem en parabolantenne på taget.

Nogle chauffører holder blot hvil, andre bor på rastepladsen, indtil en ny arbejdsordre tikker ind. Et grimt syn. Reglerne vrides og vendes, for at arbejdsgiverne kan få fingrene i profitten.

Chauffører har krav på med faste mellemrum at holde hvil udenfor lastbilen. Meningen er faktisk, at også chauffører skal behandles som mennesker, men mange lever under kummerlige forhold. Danske rastepladser og industriområder er flere steder omdannet til primitive campingpladser, og det er uværdigt for alle parter.

Et vigtigt skridt

Tungvognspolitiet skal holde opsyn med lastbiler, og opgaverne holder i kø, men ressourcerne har indtil videre været for små. Nogle arbejdsgivere beregner kynisk risikoen for at blive taget, og den er for lille i Danmark.

Vi skal ikke finde os i uligheden, hvor nogle kyniske arbejdsgivere er vindere og lønarbejderne tabere. En arbejdende underklasse fra lavtlønslande sidder splittet i hver sin lastbil. Vi skal have bedre fælles regler, og de skal håndhæves. Arbejdsgiverne skal rammes hårdt på pengepungen, hvis de brydes. Og så er der brug for, at chaufførerne står sammen.

Hverken danske eller udenlandske chauffører skal på røv og albuer konkurreres ud af deres egne jobs. En nedadgående dødsspiral for løn og arbejdsforhold underminerer velfærdssamfundet og trygheden. Folketinget, fagbevægelsen og ansvarlige moderne arbejdsgivere tager nu et vigtigt skridt sammen.