16 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 18 °C

Nødvendigt indspark i kulturdebatten

Blogs

Karin Busk
Kulturjournalist
Blogindlæg af Karin Busk

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 14. februar, 2018, 08:58:17

Nødvendigt indspark i kulturdebatten

Verden er i hastig forandring, public service under pres og krigstrommerne sitrer. Det er tiltrængt at diskutere kulturkamp og kulturpolitik. Hvad vil venstrefløjen? Enhedslisten har givet et bud.

Enhedslisten inviterede fornylig til kulturfestival. Et spændende program var sat sammen til dagen i Valby Kulturhus, som dog mere havde karakter af en konference end en festival.

Krigspropagandaen kunne vel også have været et emne på kulturfestivalen?

En flot musikalsk velkomst ved Uffe Lorenzen, sanger og musiker, samt koret Verdens Sirener kunne nok få det gråhvide hår til at rejse sig på hovedet af de mange interesserede og garvede aktivister, der var mødt frem.

I sin velkomst sagde kulturordfører Søren Søndergaard, at Enhedslisten vil forstærke sin indsats på det kulturpolitiske område, og at festivalen er det ene skridt og en kulturpakke, det andet. Kulturpakken blev lanceret sidste sommer, som et led at bringe Enhedslisten på kulturbanen igen.

Samfund i hastig forandring

- Vi står som samfund i en udviklingsproces. Vi har aldrig i menneskets historie været under så hastig forandring indenfor teknologi, økonomi, klima, politik og kultur – vi oplever voldsomme rystelser og forandringer, sagde Søren Søndergaard i sin velkomst ved kulturfestivalen.

Det kan man kun give ham ret i. Det er tiltrængt at diskutere kulturkamp og kulturpolitik og ikke mindst nu, hvor Danmarks Radio skal spare og public service er under pres og privatisering. Samtidig stiger Danmarks militærbudget faretruende. Krigspropagandaen kunne vel også have været et emne på kulturfestivalen?

Kulturfestivalens program tog temperaturen på mange aktuelle emner. "DR og mediesituationen – Er public service sat på udsalg" med journalist Lasse Jensen trak fuld sal og spørgelysten var stor. Lasse Jensen var i mange år vært på programmet "Mennesker og medier i P1".

Når nu medieforlig, mediestøtte og public service var på dagsordenen, kan det undre at dagbladet Arbejderen ikke var inviteret som oplægsholder? Alt imens en borgerlig chefredaktør på Mandag Morgen som Lisbeth Knudsen var inviteret til at sige noget om emnet Google, Facebook og Netflix i forholdet til det danske mediebillede.

Ved siden af presset på medierne blev presset på kunstnerne taget op i workshoppen, "Øverst på plakaten – nederst på lønningslisten". Andre workshops handlede om den spekulative byplanlægning og copyrightens historie, og sangskriver Karina Willumsen gav tips til satire og sangskrivning. Alt sammen supervigtige emner, når man kigger på kultur idag.

Støtte til kunstnere

En kulturpakke fra Enhedslisten er det andet skridt i at forstærke kulturindsatsen. Indholdet i denne har fire punkter med det sigte at støtte den skabende kunst, defineret som den der undersøger, udfordrer og inspirerer til eftertanke.

Pakkens første punkt er et skattefradrag, hvor de første 100.000 kroner af en kunstners indtægt skal være skattefrie. Inspireret af håndværkerfradraget foreslås et kulturservicefradrag, som kan benyttes, når man for eksempel bestiller musik til en privat fest. Som det tredje skal der være muligheder for videreuddannelse for kunstnere, det kunne være at musikere uddannede sig til musiklærere. Det sidste forslag skal sikre borgere adgang til kunst- og kulturtilbud på institutioner som fængsler, plejehjem, behandlingssteder og hospitaler.

Ifølge Søren Søndergard diskuteres pakken for tiden i folketingets kulturudvalg og skal til afstemning i løbet af foråret.

Udover de mange workshops bød kulturfestivalen også på et internationalt musikprogram om aftenen. Søren Søndergaard lovede, at det ikke bliver den sidste festival af sin slags.

 

Nyeste: Idekamp

16. aug. 2018 - 08:46
16. aug. 2018 - 08:06
14. aug. 2018 - 08:18
10. aug. 2018 - 08:02
09. aug. 2018 - 08:50
08. aug. 2018 - 08:29

Nyeste: Kultur