04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, 15 °C

Er det på mode at være fornuftig, eller er det bare helt normalt?

Blogs

Kaj Pihl
Miljø og genbrugsrådgiver
Uddannet lærer med mere end 10 års undervisningserfaring i Danmark samt fire måneder i Angola. Omfattende praktisk og ledelsesmæssig erfaring med indsamling og genbrug af brugt tøj gennem mere end 30 år i Finland, USA, Litauen og Danmark.
Blogindlæg af Kaj Pihl

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 29. november, 2019, 08:30:05

Er det på mode at være fornuftig, eller er det bare helt normalt?

For mange har genbrug af tøj og sko altid været en del af hverdagen. Begrænset økonomi og begrænset adgang til nyt tøj gør genbrug nødvendigt. Genbrug har altid været helt indlysende fornuftigt. Det er ikke noget nyt. Det er bare helt normalt.

Det europæiske miljøagentur EEA (European Environment Agency) har i denne måned offentliggjort rapporten “Textiles and the environment in a circular economy”. Rapporten præsenterer en undersøgelse af en række forhold, som har med produktion og forbrug af tøj, sko og husholdningstekstiler at gøre.

Det anslås, at omkring 20 procent af den globale vandforurening er forårsaget af farvning og efterbehandling af tekstilprodukter.

En af konklusionerne placerer tekstiler som den fjerde mest miljøbelastende sektor, overgået af fødevarer, bolig og transport.

Konklusionen er ikke overraskende, da vi længe har vidst, at tekstil- og modeindustrien bruger store mængder vand, kemikalier og energi og resulterer i omfattende forurening og CO2-udslip, men nogle af tallene i rapporten er alligevel opsigtsvækkende:

3500 kemikalier i tekstilproduktionen

Cirka 3500 kemikalier bruges i tekstilproduktion. Af disse er 750 klassificeret som farlige for menneskers sundhed og 440 som miljøfarlige.

Det anslås, at omkring 20 procent af den globale vandforurening er forårsaget af farvning og efterbehandling af tekstilprodukter, der påvirker tekstilarbejdernes helbred og lokalsamfundenes sundhed.

Hertil kommer, at tekstil- og modeindustrien kendetegnes ved dårlige og farlige arbejdsforhold og meget lave lønninger. Den største del af ressourceforbruget, forureningen og helbredsskaderne finder sted uden for EU.

Rapporten understreger behovet for videreudvikling af cirkulære produktions- og forbrugsmodeller. Den siger for eksempel:

“Private virksomheder og offentlige myndigheder ser i stigende grad de potentielle økonomiske, sociale, miljø- og klimafordele ved et cirkulært tekstilsystem. Nye cirkulære forretningsmodeller, der fokuserer på cirkulært tekstildesign, deling, genbrug og genanvendelse af tekstiler, er dukket op. Sådanne forretningsmodeller kan ikke opskaleres isoleret – de kræver en ændring i hele systemet, understøttet af regulering og andre politiske tiltag.”

Modeindustriens umulige koncept

Som borgere i Danmark kender vi en hel del til, hvad der sker i retning af cirkulære forretningsmodeller. Modeindustrien fører sig frem med et umuligt koncept, sustainable fashion/bæredygtig mode, umuligt fordi mode er noget kortvarigt, noget forbigående, hvor bæredygtighed tværtimod er langvarigt, vedvarende.

Men der sker også meget på genbrugsområdet. Genbrug er populært som aldrig før og promoveres i mange tilfælde ved hjælp af de samme metoder, som modeindustrien anvender. Du kan designe et helt nyt dig med smart genbrugt tøj og markedsføre de nye versioner af genbrugs-dig på de sociale medier. Yt er blevet nyt.

Men for mange mennesker har genbrug af for eksempel tøj og sko altid været en del af hverdagen. Begrænset økonomi og begrænset adgang til nyt tøj gør genbrug nødvendigt og holder gode reparationshåndværk i live. Genbrug har altid været helt indlysende fornuftigt. Det er ikke noget nyt. Det er bare helt normalt.

Set i lyset af tekstil- og modeindustriens miljøskadelige virkninger, som det for eksempel er beskrevet i rapporten fra EEA, er der imidlertid føjet et nyt niveau af global alvor til nødvendigheden af genbrug.

Vel at mærke genbrug som erstatning for køb af nyt, fordi genbrug er bedre, mere fornuftigt, end nyt, og ikke bare som en mere miljørigtig tilføjelse til udvalget af fast fashion.

Genbrug giver god mening. Det gjorde det i går, og det gør det også i morgen. Det er ikke en ny moderetning. Det er bare sund fornuft, og det er helt normalt.

Nyeste blogindlæg
af Karen Helveg Petersen
af Peter Kay Mortensen
af Susanna Dyre-Greensite
af Kirsten Normann Andersen
af Peter Jacques Jensen