02 Apr 2020  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, 5 °C

Lars Løkke til fest på Titanic

Blogs

John Holten-Andersen
Lektor emeritus ved Aalborg Universitet og medlem af NOAH’s bestyrelse
Uddannet civilingeniør. Har i de sidste 25 år arbejdet med natur, miljø og klima med særligt fokus på de samfundsmæssige forandringer der er nødvendige for at undgå et økologisk kollaps – lokalt og globalt. Var i 2009 med til at organisere den alternative klimakonference Klimaforum09. Er medlem af bestyrelsen i miljøorganisationen NOAH.
Blogindlæg af John Holten-Andersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 19. januar, 2017, 08:37:14

Lars Løkke til fest på Titanic

Efter sin tale iklædte statsministeren sig i al hast sit stiveste puds og ilede til Dronningens Nytårskur. Her var landets øverste øvrighed indbudt for med ordner og korsbånd at bekræfte hinanden i deres totale mangel på indsigt i denne verdens realiteter.

I ugerne op til årsskiftet blev det klart, at 2016 ville blive det varmeste år nogensinde, og at det nu var tredje år i træk, at der blev slået varmerekord. DR1 lavede i den forbindelse en reportage fra verdens nordligste beboede landområde, nemlig Svalbard, hvor vi med egne øjne kunne se, at Ishavet ikke længere er et ishav, men derimod åbent farvand så langt øjet rækker – her midt i den koldeste tid.

Vor tids elite befinder sig også i et lukket lokale på øverste dæk alt imens skuden har kurs mod afgrunden.

Vi kunne også se, at det her i polarnatten regner på Svalbard, hvor det skulle sne, hvorfor man hverken kan komme rundt ved hjælp af hundeslæde eller snescooter. 

Det er et skræmmende vidnesbyrd om, at vort klima er ved at gå amok! Man skulle derfor tro, at såvel Dronningen som statsministeren ville benytte en væsentlig del af deres nytårstale på netop dette – og at ikke mindst statsministeren ville lancere nye politiske initiativer til at imødegå klimaforandringerne. Men, ak – sådan gik det som bekendt ikke. I sin traditionelle hilsen til Grønland nævnte Dronningen i en halv sætning, at landet var udfordret af klimaforandringerne, men det skulle de nok klare. Og så var der ellers terrortrussel og utilpassede indvandrere på dagsordenen og en hyldest til danskheden. 

Kejserens nye klæder

Statsministeren nævnte i en indskudt sætning, at regeringen agtede at fortsætte den grønne omstilling, som den jo indtil videre har sat helt i stå. Og så opremsede han i øvrigt alle de initiativer, den nye regering ville iværksætte for at ruste os til endnu et økonomisk opsving, der skal gøre os endnu rigere, så vi kan køre, flyve, producere og forbruge endnu mere af alt det, som er den egentlige årsag til, at klimaet går amok. 

Efter sin tale iklædte statsministeren sig i al hast sit stiveste puds og ilede til Dronningens Nytårskur. Her var landets øverste øvrighed indbudt for med ordner og korsbånd at bekræfte hinanden i deres totale mangel på indsigt i denne verdens realiteter. Og hofreporterne på diverse TV-stationer savlede over alle notabiliteterne og gik nærmest i ekstase over kvindernes udsøgte kjoler. 

Man kunne ikke lade være med at tænke på ”Kejserens nye klæder” – eller måske endnu mere passende Titanic: Her festede overklassen som bekendt i restauranten på øverste dæk til champagne og levende musik, alt imens skibet sank i havet! Det skib som netop var på sin jomfrurejse, og som udstyret med al den nyeste teknologi ifølge rederiet ikke kunne synke! 

Vor tids elite befinder sig også i et lukket lokale på øverste dæk alt imens skuden har kurs mod afgrunden. Heldigvis er der over hele verden et oprør i gang i samfundets bund mod overklassen og dens system. Det nyliberale frihandelsregime, som har styret verden over de sidste 30-40 år, slår nu revner i sit fundament.

Antikapitalistisk folkebevægelse

De seneste skud på stammen – den transatlantiske frihandelsaftale TTIP og den asiatiske pendant TPP – er de-facto lagt i graven. Samtidig er EU i dyb krise efter den britiske folkeafstemning ligesom USA er et dybt splittet land efter valget af Trump.

Desværre er det indtil videre primært højrefløjen, der har formået at drage politisk mønt af oprøret fra neden. Det skyldes ikke mindst at store dele af venstrefløjen har været tvetydig i sin holdning til frihandel, vækst og nyliberalisme – og derfor også tvetydig i sin holdning til klimaet.

Man har levet i en illusion om, at man under mantraet om ’grøn vækst’ kunne få det hele.  Der er brug for at vi udvikler en antikapitalistisk folkebevægelse, der vil gøre den grønne tænkning til den røde tråd i sin politik. Lad os bruge 2017 til at kæmpe for det! 

Nyeste blogindlæg