31 Mar 2020  

KBH: Let skyet, 7 °C

Det levende eller det døde

Blogs

John Holten-Andersen
Lektor emeritus ved Aalborg Universitet og medlem af NOAH’s bestyrelse
Uddannet civilingeniør. Har i de sidste 25 år arbejdet med natur, miljø og klima med særligt fokus på de samfundsmæssige forandringer der er nødvendige for at undgå et økologisk kollaps – lokalt og globalt. Var i 2009 med til at organisere den alternative klimakonference Klimaforum09. Er medlem af bestyrelsen i miljøorganisationen NOAH.
Blogindlæg af John Holten-Andersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 20. december, 2019, 08:02:48

Det levende eller det døde

Natur- og klimakampen handler om, at i stedet for at jage efter stadigt flere døde ting må vi sætte os for at værne om det levende: Mere mangfoldig og levende natur, flere mangfoldige og levende fællesskaber, mere omsorg for hinanden og vort fælles livsgrundlag.

Kære alle I smukke unge mennesker – uanset alder.

Tusind tak for jeres seje indsats – og for at få lov til at tale her i dag. Jeg har været engageret i kampen for natur, miljø og klima i omtrent 50 år, og selv om min generation har nået en del, har vi ikke formået at ændre ved de grundlæggende årsager til den omfattende økologiske krise, som vi står overfor i dag.

Jagten efter rigdom er dybest set en jagt efter døde ting, som ikke kan fortsætte, uden at vi tilintetgør det levende. 

Derfor er det fantastisk opløftende at se, hvordan millioner af unge mennesker – som jer her i dag – går på gaden over hele kloden for at kræve en radikal kursændring nu.

Massiv hjernevask

Og hvor er det bare godt, at I kæder klimaaktionen i dag sammen med et opgør med Black Friday – dette vulgært kommercielle koncept, der skal få os til at forbruge endnu flere overflødige ting, end vi i forvejen gør. Fænomener som Black Friday er led i en massiv hjernevask, der forsøger at bilde os ind, at forbrug er vejen til lykke. Det er det ikke – det er vejen til helvede!

For det første bliver ingen for alvor lykkelig af at svinge dankortet, i hvert fald ikke hvis man har tag over hovedet, mad på bordet og tøj på kroppen.

For det andet betyder det tårnhøje forbrug, at mange må jage efter at tjene pengene, så de næsten ikke har tid til at leve livet. Og for det tredje er det med til at smadre livsbetingelserne på denne klode. Hvis alle mennesker havde det samme forbrug som os, skulle vi bruge tre-fire jordkloder, men vi har kun én. Det har I forstået!

Desværre har vi endnu til gode at udbrede den indsigt til hele befolkningen og til et flertal af politikerne herinde bag Christiansborgs mure. For godt nok er natur, miljø og klima takket være blandt andet jeres aktivisme kommet højt på den politiske dagsorden. Og godt nok har et flertal i Folketinget sat nogle ambitiøse klimamål frem mod 2030, men de fleste mangler stadig at erkende, hvad det indebærer af grundlæggende samfundsforandringer.

Opgør med hykleriet 

De tror, vi kan imødegå udfordringerne gennem rene teknologiske løsninger, hvorfor vi ubekymret kan fortsætte med den livsstil, vi har i dag. Så samtidig med at næsten alle taler pænt om ’den grønne omstilling’ – så fortsætter man i praksis med alt andet end grønne løsninger. 

Black Friday er blot ét eksempel på dette hykleri. Der findes massevis af andre. Tag for eksempel transporten: Selvom det står lysende klart, at vi bør reducere biltrafikken, så har politikerne over de sidste mange år gjort bilerne billigere, mens den kollektive trafik er blevet både dyrere og dårligere. Samtidig arbejder borgmestre og private lobbygrupper fortsat intenst for flere motorveje og motorvejsforbindelser over hele landet.

Det samme hykleri ser vi omkring flytrafikken. Selv om enhver ved, at vi skal flyve mindre, meget mindre, er Københavns Lufthavn netop nu i færd med at udvide kapaciteten, så man kan sende endnu flere mennesker afsted til den anden side af kloden.

Eksemplerne kunne gentages i det uendelige. Vi er som samfund gennemsyret af denne dobbeltmoral, denne vedvarende handlen mod bedre vidende, denne besættelse af evig økonomisk vækst, denne vulgære jagt efter stadig mere rigdom. Men jagten efter rigdom er dybest set en jagt efter døde ting, som ikke kan fortsætte, uden at vi tilintetgør det levende.

Natur- og klimakampen handler derfor om det modsatte: At vi i stedet for jagten efter stadigt flere døde ting sætter os for at værne om det levende: Mere mangfoldig og levende natur, flere mangfoldige og levende fællesskaber, mere omsorg for hinanden og vort fælles livsgrundlag. Det har I forstået – nu må den forståelse bringes ud til hele befolkningen. Fortsat god kamp!

Tale ved klimastrejken den 29. november 2019.

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Idekamp