15 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Trump, drivhuseffekt og videnskab.

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 10. januar, 2018, 13:16:31

Trump, drivhuseffekt og videnskab.

I USA er videnskabsfolk under pres for at tage stilling mod en regering, der så tydeligt bekæmper deres værdier. Vi ser de første, som forlader landet på grund af undertrykkelse af den frie forskning.

Nyfascisten Trump i Det hvide Hus har igen udstillet sin stupiditet og farlighed for vores planet.

 

Modstanden mod Trump-regeringen er voksende både i USA og internationalt. Det er et godt tegn.

Dele af USA er ramt af ekstrem kulde, og Trump kvidrer på sin Twitter: ”Måske kunne vi godt bruge lidt god, gammeldags global opvarmning, som vores land – og ingen andre lande – var på vej til at betale billioner for at beskytte os imod. Tag godt med tøj på!”.

Den globale opvarmning er for Trump og hans slæng et fupnummer. Derfor er der ikke brug for internationale aftaler, og hans eget miljø-og energiministerium er sat på skrump. Videnskab er et ukendt terræn for oligarken, som hellere optræder som studievært og giver hele verden karakter på sin Twitter-opdateringer.

Vi har brug for videnskaben i kampen for miljøet og imod drivhuseffekten med dens katastrofale konsekvenser for vores planet.

Modstand mod Trump

Det har været meget lovende at se de ”Marcher for Videnskab”, som i 2017 fandt sted i Trumps hjemland. En bevægelse er ved at vokse sig stor, efter at Trump trak USA ud af Paris-aftalerne om planer for landenes klimaindsats. Man taler om, at næsten én million gik på gaden i USA den 22 . april. En protest som også rettede sig mod nedskæringer på offentlig forskning og for at fastholde Paris-aftalerne.

Også i København og Aarhus var der folk på gaderne for at markere deres støtte til kampen mod alternative fakta og videnskabsfjendtlige politikere. Demonstranterne bar skilte og bannere med budskaber som ”We love science”, ”Go fact yourself”, ”Science - not silence”, ”Make Darwin great again” og ”Uden viden er vi intet!”.

Protesterne i forskellige fredelige massebevægelser mod Trump-regeringen er allerede af en størrelse, så det kan blive stort og alvorligt true Trump, hvis de fortsætter og vokser. Hvis de fortsætter med at være fredelige, øger opbakning og skaber engagement, står fast overfor undertrykkelse og vinder støtte også inde fra systemet, så er der chancer for at slå igennem.

Videnskaben under pres

Videnskabsfolk er under pres for at tage stilling mod en regering, der så tydeligt bekæmper deres værdier. Vi ser de første, som forlader USA på grund af undertrykkelse af den frie forskning.

John Scales Avery, dansk videnskabsmand og mangeårig fredsaktivist, tager klart stilling og angriber Trump for hans fascisme og angreb på videnskaben.

Han siger, at sol og vindenergi allerede er meget billigere end de fossile brændstoffer, hvis man trækker de enorme støtteordninger fra. Eller bedre overfører dem til et system, som bygger på vedvarende energi. Dette kan bidrage til at sikre en hurtig overgang, som er nødvendig for at redde planeten.

Oil Change International, en organisation som arbejder for at afsløre de virkelige omkostninger ved fossile brændstoffer, siger at internationalt beløber støtten sig til 775-1000 milliarder dollars, her undtaget en lang række andre omkostninger for eksempel miljøbelastning, militær og sundhedsudgifter.

I sin nye bog “THE CLIMATE EMERGENCY: Two time scales”, som ligger frit på nettet, siger Avery, at det handler om:

  • de fossile brændstoffer skal forblive i jorden.
  • skovene skal beskyttes mod ødelæggelse af kød- og palmeolieindustrien.
  • de nødvendige beslutninger modarbejdes af stærke kapitalinteresser i energi-industrien og korrupte politikere.
  • da vi stadig har de værste konsekvenser ”til gode” ude i fremtiden, er det svært at mobilisere politisk. Men der er brug for hurtig handling, så klimaændringerne ikke passerer et ”tipping point”, hvor de ikke længere kan kontrollers.

Vi har brug for videnskaben i denne kamp. Modstanden mod Trump-regeringen er voksende både i USA og internationalt. Det er et godt tegn.

Nyeste: Indland

Nyeste: Idekamp

12. okt. 2018 - 08:29
12. okt. 2018 - 08:13
12. okt. 2018 - 08:12
12. okt. 2018 - 08:09
12. okt. 2018 - 08:01

Nyeste: Kultur

12. okt. 2018 - 13:40
11. okt. 2018 - 08:15
02. okt. 2018 - 10:20
02. okt. 2018 - 09:20
02. okt. 2018 - 08:26
14. sep. 2018 - 19:05