04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, dis, 15 °C

Superrettigheder til energibranchen

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 07. september, 2018, 10:53:55

Superrettigheder til energibranchen

ECT er et magtfuldt værktøj i hænderne på olie-, gas- og kulindustrien som kan true og lægge en kraftig dæmper på regeringers ønske om at gå over til renere energi i kampen mod den globale opvarmning og forurening.

Bevidstheden, om at vi skal gøre noget ved klimakrisen, er stærkt voksende.

Kul, olie og gas er ikke fremtidens energikilder. Men de store koncerner og industrien bag den fossile energi giver ikke så let op, når deres megaprofit er truet.

Flere lande kunne følge Rusland og Italien og vende ryggen til Energi-charteret. Men kun stærke alliancer kan bryde denne destruktive og samfundsfjendske aftale.

De har et hemmeligt, men stærkt våben for at holde os på kogepladen på en stadigt varmere planet. Hemmeligt for os, da det holdes ude af offentlighedens søgelys.

Et stærkt våben

Det er et Energi Charter (ECT), som binder stadigt flere lande til at underkaste sig energikapitalens ønsker om fortsat vækst og beskyttelse af deres investeringer. Gennem brug af investeringsdomstole (ISDS) og dyre advokater kan de lægge et enormt pres og fortsætte deres destruktive aktivitet.

ECT er et stærkt våben i den fossile industri, som kan bruges til at bremse og blokere regeringer, som ønsker at satse på renere energi. Det kan være ved at blokere for myndigheders begrænsning af olieudvinding, krav om placering af rørledninger samt planer om skatter og afgifter på særligt forurenende energi.

Den store energikoncern Vattenfall, der ejes af den svenske stat, har brugt ECT til at mobbe myndigheder i sagen om et kulfyret kraftværk samt udfasning af atomkraftværker i Tyskland på grund af beslutningen om at lukke Tysklands to ældste reaktorer Krümmel og Brunsbüttel efter katastrofen i Fukushima, Japan.

Vattenfall og dets advokater kræver milliarder af euro i erstatning. Vi ser også et oliefirma, Rockhopper, sagsøge Italien for et forbud mod offshoreudvinding og dermed tab af fremtidige profitter. Og Bulgarien sagsøges for at reducere borgernes elregninger.

Forhindrer reformer

Det er en skræmmende udvikling, som viser hvordan den globale kapitalisme bekæmper regeringer og forhindrer progressive reformer. Men vi hører ikke meget om det, da erhvervslivets løgnepropaganda er massiv i vores medier.

Det er reelt et parallelt retssystem, som er skabt, og det er samtidig skabt med støtte fra EU, som jo her har næret en slange. Der kører også for nuværende en sag ved EU-domstolen, om hvilken ret som er gældende?  ECT og deres lukkede private domstole eller EU`s lovgivning.

Der er en ekstrem hemmeligholdelse af disse retssager, og som efterlader borgerne i mørket, selvom de koster skatteyderne kolossale summer.

En guldgruppe 

Det har vist sig at være en guldgrube, og ingen anden handels- og investeringsaftale har udløst så mange søgsmål som ECT. Postkassefirmaer og finansspekulanter har set lyset og rejser sager med håb om store gevinster.

ECT er et magtfuldt værktøj i hænderne på olie-, gas- og kulindustrien som kan true og lægge en kraftig dæmper på regeringers ønske om at gå over til renere energi i kampen mod den globale opvarmning og forurening.

Intet viser vel klarere, at klimakampen også er en kamp mod en grådig global kapitalisme og de store transnationale koncerner. Følg med på energy-charter-dirty-secrets og tni.org

Men der er også gode nyheder. Stadigt flere stiller kritiske spørgsmål til de superrettigheder, som ECT giver. Flere lande kunne følge Rusland og Italien og vende ryggen til ECT. Men kun stærke alliancer kan bryde denne destruktive og samfundsfjendske aftale.

Nyeste blogindlæg
af Karen Helveg Petersen
af Peter Kay Mortensen
af Susanna Dyre-Greensite
af Kirsten Normann Andersen
af Peter Jacques Jensen