21 Sep 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

En økologisk revolution er nødvendig.

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 25. maj, 2018, 08:52:52

En økologisk revolution er nødvendig.

Et økologisk samfund vil gøre det muligt at udføre alt det, som kapitalismen gang på gang har vist sig ude af stand til at opnå: At tilbyde alle mennesker muligheden for, at de kan udvikle deres fulde potentialer".

Mennesker har en sammensat natur. Vi kan både vise hengivenhed, tage hensyn, men også være grådige. Vi ser det også i menneskehedens historie.

Vi kan imidlertid godt stoppe driften mod en mere nedbrudt planet, fattigere i artsrigdom, og når det gælder sundheden hos de tilbageværende arter. 

Vi er gode mod vores egne, men kan også udstrække positive følelser og solidaritet til andre og tænke på et samfund, som bygger på disse værdier.  

FN's Charter er en lære, som bygger på tragedierne fra Anden Verdenskrig. Den amerikanske præsident F. D. Roosevelt talte om friheden fra sult og friheden fra frygt. Ord vi burde efterleve.

Grådige koncerner

Men grådighed, som vi ser det hos kapitalistiske koncerner og megarige oligarker, er ved at drive menneskets civilisation og vores biosfære, hvor vi lever, mod katastrofen.

De store oliefirmaer driver os i retning af et punkt, hvor klimaændringerne bliver uafvendelige og katastrofale. Det militærindustrielle kompleks driver os mod en tredje verdenskrig med katastrofal brug af kernevåben. Finanssektorens grådighed driver os mod økonomisk sammenbrud. 

Trump-regeringen og de neokonservative kræfter er det seneste eksempel på den ekstreme kapitalisme, som nedbryder samfundene og hylder den stærkes ret. 

I Europa og Danmark støtter man fortsat ubæredygtig vækst og oprustning. Stemmer, der rejser sig i modstand, afvises med, at man skam sagtens kan ride på to heste samtidig. Være grønne og undlade at tøjle en vækst, som fortsat i alt for høj grad bygger på fossile energier. 

Wakeupcall

301 danske forskere har i en fælles udtalelse den 12. maj 2018 slået alarm. Danmark er ikke så grøn, som man bilder os ind. Vi tilhører de 10 procent af verdens befolkning, som er ansvarlige for en tredjedel af de totale CO2 udledninger.

Vores høje forbrug og materielle velfærd er en voldsom miljøbelastning, men indgår ikke i FN-systemets målinger. Tak til dette wakeupcall fra forskerne. Især transportområdet er et tabu-område, som skiftende regeringer ikke tør røre ved. 

Forskerne efterlyser "en ny dansk politisk klimarealisme", hvor man tager videnskaben alvorligt og handler derefter. Det er klar tale og tak for det. Jeg synes, vi på venstrefløjen skal pege på nødvendigheden af en økologisk revolution i forlængelse heraf. 

Men er det ikke for sent? Lad mig citere Magdoff & Williams: " For sent for hvad?

At kæmpe for en bedre verden, betyder at starte med verden, som den er, og arbejde for at ændre den. Selv om de økologiske og politiske betingelser på mange måder er desperate, så er vi ikke dømt til fortsat at nedbryde vores miljø og sociale forhold....

Økologi er fremtiden

En vis mængde global opvarmning vil fortsætte, uanset hvad vi gør, med negative virkninger.....Men vi kan imidlertid godt stoppe driften mod en mere nedbrudt planet, fattigere i artsrigdom, og når det gælder sundheden hos de tilbageværende arter.

Vi kan bruge den enorme mængde af tilgængelige, menneskelige og materielle ressourcer til at orientere økonomien i retning til fordel for alle mennesker. 

Et økologisk samfund vil gøre det muligt at udføre alt det, som kapitalismen gang på gang har vist sig ude af stand til at opnå: At tilbyde alle mennesker muligheden for, at de kan udvikle deres fulde potentialer".