21 Feb 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 6 °C

Det store røveri og koncernernes diktatur.

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 17. oktober, 2018, 16:22:43

Det store røveri og koncernernes diktatur.

Den private tilegnelse af profitten forhindrer politiske løsninger på de store globale problemer som fattigdom og global opvarmning. Dette kapitalistiske system, ser vi nu, er ved at styrte sammen med enorme negative konsekvenser for os alle.

En af Marx' vigtigste indsigter var, at produktionskræfterne under kapitalismen kan vendes til at blive destruktive.

CO2-kvoter, som skulle være et redskab til at bekæmpe den globale opvarmning, er i stedet blevet et profitområde.

Det sker gennem ødelæggelse af naturbetingelserne, gennem udplyndring af naturens ressourcer og nedbrydning af arbejderen. Det er et røveri, som finder sted, sagde Marx.

Det udvikler sig voldsomt med angreb på de folkeslag, som bor i områder med naturlige ressourcer, som kan udnyttes.

Samtidig fører det til en fordrivelse af folk, som flytter til byerne, hvor de er tvunget til at sælge deres arbejdskraft for at opretholde livet. De har ikke længere adgang til jord, hvor de kunne producere egne fornødenheder.

Den kapitalistiske udvikling har skabt store byer med enorme slumområder, hvor folk hutler sig igennem tilværelsen. Alt som kan gøres til genstand for profit værdisættes, og markedsøkonomien hyldes som historiens endepunkt. 

CO2-kvoter

CO2-kvoter, som skulle være et redskab til at bekæmpe den globale opvarmning, er i stedet blevet et profitområde. Regnskovene fældes med høj hastighed for at give plads til produktion af protein, som dyrefoder og kødproduktion.

Havene fyldes med forurening fra landbrug og industri og fra overforbruget af plastik, og atmosfæren belastes med øget CO2.

Kapitalismen har haft enorm succes med at udbytte arbejdskraften og har akkumuleret enorm kapital, som flyder rundt uden at blive investeret i løsningen af klodens og fællesskabets problemer.

Det er en tragedie, at de store koncerners enorme teknologiske potentiale og enorme gevinster ikke bruges til gavn for almenvellet.

Den private tilegnelse af profitten forhindrer politiske løsninger på de store globale problemer som fattigdom og global opvarmning. Dette kapitalistiske system, ser vi nu, er ved at styrte sammen med enorme negative konsekvenser for os alle.

Alarmklokkerne bimler

Alarmklokkerne ringer igen højt med den seneste udmelding fra FN's klimapanel om de alvorlige konsekvenser, hvis den globale opvarmning ikke bremses.

Men klimabenægterne og de store olie- og gaskoncerner samt kulindustrien har gennem effektivt lobbyarbejde spredt tvivl og fejlinformation om problemerne.

USA er trådt ud af Paris-aftalerne om klimabeskyttelse og fået deres mand Trump ind i Det Hvide Hus. Dermed har de vundet mange år, hvor de kan fortsætte med deres destruktive forretningsmodel.

Tyskeren Thilo Bode taler om koncernernes diktatur, og hvorfor det er nødvendigt at bryde deres magt:

  • Koncerner er mægtigere end stater
  • Koncerner dikterer love
  • Koncerner betaler ingen skat.
  • Koncerner skader miljøet
  • Koncerner modarbejder menneskerettighederne.
  • Koncerner står ikke til ansvar

Nyeste: Kultur