16 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Postlov ødelægger arbejdsmarkedet

Blogs

John Ekebjærg-Jakobsen
Formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub
Formand for Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, som er en klub i 3F København.
Blogindlæg af John Ekebjærg-Jakobsen
man. 09. apr - 2018
tir. 05. dec - 2017
man. 10. jul - 2017
tir. 07. mar - 2017
man. 10. okt - 2016

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 18. maj, 2016, 13:35:29

Postlov ødelægger arbejdsmarkedet

Med den nye postlov - ovenikøbet vedtaget med stemmer fra S og SF - er markedet for god service til borgerne overladt til private firmaer. Det åbner for et ureguleret arbejdsmarked.

SF og S har stemt for en ny postlov, sammen med alle de borgerlige partier. Kun Enhedslisten og Alternativet stemte imod.

Loven betyder, at postvæsenet fra 1. januar 2017 har fem dage til at uddele et brev; der vil kun blive delt breve ud fem dage om ugen; det bliver dyrere at få delt aviser ud med posten, og Post Danmark mister op mod 150 millioner kroner med nye momsregler.

Tanken om, at det er en del af velfærdsstaten at dele post ud hurtigt og effektivt, er glemt for længst.

Hvorfor berøre dette i en faglig kommentar?

Når SF og Socialdemokraterne stemmer for denne lov begår de nogle store fejl. Fejl, som er ødelæggende for det danske arbejdsmarked:

  • De laver bindende forlig med den borgerlige fløj

  • De anerkender den borgerlige fløjs økonomiske tænkning

  • De er med til at "privatisere" omdelingen af post

  • De er med til at afvikle regulære overenskomstdækkede jobs

  • De støtter en udvikling, hvor falske selvstændige bliver udnyttet

Når S og SF ukritisk laver økonomiske forlig med den borgerlige fløj, vil det være svært, eller umuligt, at rette op på konsekvenserne.

De to partier viser endnu en gang, med deres opbakning til denne lov, at de er enige i, at de enkelte opgaver i staten Danmark skal drives som en privat virksomhed. Giver opgaven underskud, så skal det gives til private. Tanken om, at det er en del af velfærdsstaten at dele post ud hurtigt og effektivt, er glemt for længst.

Nu har Folketinget besluttet, at det må tage op til fem dage at dele et brev ud. Det vil betyde, at kunderne, befolkningen og virksomhederne, vil finde private selskaber, som hurtigt og effektivt (og dyrt), vil dele post ud fra dag til dag.

Det er det allerstørste problem med den nye postlov. Når det ikke længere er Post Danmark, som skal dele vores breve ud, åbner det op for et helt og aldeles ureguleret marked. Vi har set det tydeligst hos GLS. Den store pakkedistributør hyrer store vognmandsfirmaer, som "ansætter" selvstændige (læs "falske selvstændige") chauffører, som kører i GLS biler, GLS arbejdstøj og med GLS administration. De får en meget lav afregning, og da de er selvstændige, har de ingen overenskomst og kan heller ikke gå til fagforeningen, hvis de bliver snydt. Det resulterer i overtrædelser af færdselsloven, uforsvarligt mange arbejdstimer og en meget lav indtjening – regulær social dumping. Den udvikling støtter S og SF, når de stemmer for den nye postlov.

Jeg ville ønske, at de to partier turde være offensive og sige:

"Samfundet har pligt til at dele post ud – hurtigt og effektivt og under ordnede forhold. Det koster selvfølgelig, og vi ved, der skal spares. Vi kunne derfor foreslå, at der kun deles breve ud fem dage om ugen (eksempelvis kunne vi spare lørdagsafløserne). Hvis regeringen fortsat insisterer på, at pakke- og brevdistribution skal privatiseres, så skal det ske under ordnede løn- og arbejdsvilkår."

Nyeste: Idekamp

13. jul. 2018 - 10:03
13. jul. 2018 - 08:13
12. jul. 2018 - 08:40
11. jul. 2018 - 08:12
10. jul. 2018 - 08:39
10. jul. 2018 - 08:13