04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 16 °C

Lidt for spændende efterår på vej

Blogs

Jesper Petersen
Talsmand for Holmegaard Mose Komiteen
Miljøjournalist, ornitolog og foredragsholder. Talsmand for Holmegaard Mose Komiteen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 16. august, 2019, 10:00:03

Lidt for spændende efterår på vej

Efterår er ensbetydende med vejrskift. Regn og rusk. Selv om den seneste uges tid med kraftig bygeregn meget vel kan blive afløst af en hed indian summer i september og frem.

Mørket er i tiltagende. Vi må se det i øjnene. De seneste dage, når jeg cykler på arbejde klokken 4.30, er det pludseligt blevet lygtetændingstid. Efter flere måneder med skøn solopgang eller tidlig midsommersol i ryggen på de skyfri dage.

Aldrig før er der målt så høj en gennemsnitstemperatur på vor hårdt prøvede jordklode som i sidste måned.

Efterår er ensbetydende med vejrskift. Regn og rusk. Selv om den seneste uges tid med kraftig bygeregn meget vel kan blive afløst af en hed indian summer i september og frem.

Det kan delvis forudsiges, hvad vi – før eller siden – har i vente ved at kigge tilbage på sommeren, der igen-igen skrev sig ind i rekordbøgerne vejrmæssigt. 

Jo varmere havområder, jo kraftigere storme, lyder en tommelfingerregel.

Og aldrig før er der målt så høj en gennemsnitstemperatur på vor hårdt prøvede jordklode som i sidste måned.

Ny global varmerekord

Juli i år var lige akkurat varmere end den hidtidige rekordmåned, juli 2016. Helt præcist 0,04 grader varmere.

På verdensplan var temperaturen i juli i år 0,56 grader over gennemsnitstemperaturen i juli fra 1981 til 2010.

Klimatologer hæfter sig ved, at den høje globale temperatur i 2016 skyldtes en meget kraftig el Niño, der ikke indvirkede på den nye rekord.

Juli er traditionelt årets varmeste måned på kloden.

25. juli satte fire europæiske lande nationale varmerekorder: Holland, Belgien, Luxembourg og Tyskland. Dagen forinden havde flere af disse lande slået over 60 år gamle rekorder. Blandt andet Belgien, der på 48 timer lagde utrolige tre grader celsius til den nationale varmerekord.

Herhjemme nøjedes vi med 32,8 grader. Paris hele 10 grader varmere – ny rekord for den franske hovedstad.

En måned tidligere slog Frankrig sin nationale varmerekord med knap to grader. 45,9 grader celsius lyder den nye varmerekord på.

I 2003 tog en hedebølge livet af 15.000 franskmænd. Takket været en kortere varighed samt et nyt alarmsystem var tabet af menneskeliv meget begrænset under dette års hedebølge.

Orkansæson truer, også i Sydeuropa

Den amerikanske hurricane-sæson begynder her i august. Til og med torsdag melder USA’s National Hurricane Center fred og ingen fare. Men det er stilhed før stormen.

Man kan følge den globale orkanudvikling her. I Europa varsler Meteoalarm om ekstremt vejr. 

Især Italien har i de senere år været plaget af voldsomt og livsfarligt vejr, når opvarmet og fugtmættet luft fra Middelhavet presses op over Alperne, fortættes og udvikler enorme varmemængder, hvorved den opadstigende lufts hastighed øges. Inklusiv indsugningen ved jordoverfladen. Som suget i en brændeovn.

I de senere år har Middelhavets vandtemperatur været op til fire grader varmere end normalt i september, og USA’s vejrtjeneste rubricerede af den grund Middelhavet som Hurricane-område for nogle år siden. Efterfølgende bekræftet af flere kategori 1-orkaner.

Nyeste blogindlæg
af Karen Helveg Petersen
af Peter Kay Mortensen
af Susanna Dyre-Greensite
af Kirsten Normann Andersen
af Peter Jacques Jensen