21 Mar 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 6 °C

”Kom og hent mig, bedstefar!”

Blogs

Jesper Petersen
Talsmand for Holmegaard Mose Komiteen
Miljøjournalist, ornitolog og foredragsholder. Talsmand for Holmegaard Mose Komiteen
Blogindlæg af Jesper Petersen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 07. august, 2018, 08:42:14

”Kom og hent mig, bedstefar!”

Sommerens rekordmange skovbrande sætter nye uhyggelige standarder for hvad der er normalt. Og mens medierne rapporterer om ubærlige menneskelige tragedier, fortsætter det uduelige politisk parnas selvmordsmantraet: vækst, vækst, vækst. Her i 11. time tilsat et par dråber grøn vækst.

2018 er på vej til at blive klodens fjerde varmeste år, skrev CNN i juli. Med tilføjelsen: Kun overgået af 2015, 2016 og 2017.

Fem-årige James oplevede indefra huset, hvordan ilden var ved at brænde igennem køkkendøren. "Kom og hent mig, bedstefar", råbte desperate James i telefonen.

Spørgsmålet er dog, om 2018 om fem måneder ikke ender med at blive det varmeste år i nyere tid under negativ indflydelse af det globale CO2-udslip, der sidste år steg til ny rekordhøjde efter i nogle år at have stabiliseret sig. 

Trods 97 procents enighed blandt verdens førende klimaforskere om, at CO2-udslippet må og skal reduceres drastisk, fortsætter verdens ledere med at sætte vækst og penge over liv og bæredygtighed.

I et åbent brev skrev 15.000 forskere sidste år blandt andet:

"Det vil snart være for sent at skifte kurs væk fra vores forfejlede kurs, og tiden løber ud. Vi må i vores daglige liv og i vores styrende institutioner forstå, at Jorden med hele sit liv er vores eneste hjem."

Historisk voldsomme skovbrande

Sverige har det meste af sommeren været plaget af rekordmange skovbrande. Og 24. juli brød et ildinferno pludselig ud nord for Athen. Kraftig vind fik ilden til at sprede sig med rekordhast og udvikle ekstreme varmegrader, der fik biler og motorcyklers metal til at smelte. Over 80 mennesker blev brændt ihjel. Redningsfolk berettede, at flere af de forkullede lig lå omfavnende hinanden.

Samtidig med den græske tragedie brød en skovbrand ud nord for San Francisco i Californien. Ved udgangen af juli var Carr-branden på størrelse med Als og Malta, så stor, at den skabte sit eget vejr i form af blandt andet kraftig vind, der gjorde den ekstra ukontrollabel.

– Jeg talte i telefon med junior lige til det sidste, fortalte en fortvivlet Eddie Bledsoe til amerikansk TV.  Bedstefaren havde for en kort bemærkning forladt sin kone og deres to børnebørn i sit hus, der med rekordhast blev omringet og antændt af flammerne.

Fem-årige James oplevede indefra huset, hvordan ilden var ved at brænde igennem køkkendøren.

"Kom og hent mig, bedstefar", råbte desperate James i telefonen, fortalte bedstefar Eddie, inden han brød ud i gråd.

Se det selv, hvis du ellers kan bære det, via linket her 

Jeg måtte selv knibe en tåre, da jeg så det sidste dag i juli. Samme aften som jeg på DR1 så Lasse Jensen berette om sine to år som DR-reporter i USA i 1979 og 1980. Inklusive tankevækkende TV-klip med præsident Jimmy Carters og kommende præsident Ronald Reagan fra et USA midt i en historisk krise. Benzinmangel og 40 procents arbejdsløshed blandt bilindustriarbejdere.

Skulle have lyttet til Jimmy Carter

I en TV-tale lød det fra en fremsynet Jimmy Carter.

– Vor nations problem er langt dybere end benzinkøer og energiknaphed. Dybere end selv inflation og lavkonjunktur.

Og videre:

– For jeres eget bedste og landets sikkerhed be’r jeg jer: Kør ingen unødvendige bilture. Brug offentlig transport, så snart det er muligt. Lad bilen stå parkeret een dag om ugen. Overhold hastigheden og indstil din fartkontrol.

Dét gad amerikanerne ikke høre på. Så de valgte Ronald Reagan og det, der var værre sidenhen.

Havde de brugt også det indvendige af hovedet, som min gamle fodboldtræner altid mindede os om, så havde fem-årige James og mange, mange andre, der i nær fremtid er truet af samme forfærdelige skæbne, haft større chance for et godt langt liv i harmoni med Moder Jord og den virkelige virkelighed udenfor elitens vækstgalskab og deres stadig mere omfattende, menneskeskabte (natur)katastrofer.

Nyeste: Idekamp

20. mar. 2019 - 08:28
20. mar. 2019 - 08:04
19. mar. 2019 - 08:33
15. mar. 2019 - 08:44
15. mar. 2019 - 08:35
15. mar. 2019 - 08:22

Nyeste: Kultur

20. mar. 2019 - 10:40
04. mar. 2019 - 12:45
01. mar. 2019 - 12:15
26. feb. 2019 - 11:25