12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Løkke sjofler de nedslidte

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Efter valget 5. juni 2019 børne- og undervisningsordfører. Tidligere energi- og klimaordfører.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 10. jul - 2019
ons. 24. apr - 2019
ons. 06. feb - 2019
ons. 14. nov - 2018
ons. 05. sep - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 24. april, 2019, 07:12:00

Løkke sjofler de nedslidte

Løkke har ikke løftet en finger for de nedslidte lønmodtagere. Han har tværtimod foreslået at hæve pensionsalderen, så han kunne få råd til flere skattelettelser.

Valgkampen er i fuld gang, selvom vi endnu ikke kender datoen. Og for første gang i mange år taler vi faktisk om det kæmpe problem, at alt for mange frygter ikke at kunne arbejde, til de når pensionsalderen.

Økonomisk ansvarlighed er vigtigt. Men det er retfærdighed også. 

Debatten tog for alvor fart, da Socialdemokratiet spillede ud med en ret til tidligere folkepension til dem, der har arbejdet hårdt og længst på arbejdsmarkedet.

Det er både vigtigt og helt rigtigt, at vi nu taler om det, der har været åbenlyst i befolkningen meget længe. Men i stedet for at finde løsninger har regeringen valgt, at der skal gå Christiansborg-taktik i diskussionen.

Undergraver debatten

Senest har regeringen smidt os ud af forhandlingerne om en bedre seniorførtidspension. Ikke fordi vi er uenige om, at den skal forbedres. Men fordi vi ikke har tænkt os at stille os tilfredse med det.

Samtidig forsøger statsministeren og diverse ministerier at undergrave hele diskussionen og få skabt et billede af, at der slet ikke er brug for en differentieret pensionsalder. Rapporter, der viser behovet, tilbageholdes, mens tal der gavner regeringens dagsorden præsenteres i pressen.

Det virker temmelig arrogant overfor de mange mennesker, der hver dag må tage smertestillende piller for at klare dagens tjans.

Løkke har ikke løftet en finger for de nedslidte lønmodtagere. I denne valgperiode har statsministeren tværtimod foreslået at hæve pensionsalderen, så han kunne få råd til flere skattelettelser. Og det er Løkke, der har smadret efterlønnen.

Når jeg kommer på de aarhusianske arbejdspladser, møder jeg masser af kollegaer, som slet ikke kan forestille sig, hvordan de skal arbejde til de er over 70. Løkkes svar er en kold afvisning til de hjemmehjælpere eller jord- og betonarbejdere, som siden efterlønnen forsvandt, har frygtet deres alderdom.

Og som i øvrigt er startet på arbejdsmarkedet mange år før Lars Løkke, der på deres regning fik betalt sin universitetsuddannelse.

Er det ikke meget rimeligt, at nogle af dem, der har taget et hårdt slæb i flest år, får en chance for at trække sig værdigt fra arbejdsmarkedet?

Det synes Socialdemokratiet, og derfor har vi fremlagt et fuldt finansieret forslag. Vi vil bruge tre milliarder kroner om året. Vi finder pengene ved blandt andet at tilbagerulle nogle af Lars Løkkes meget skæve skattelettelser på aktie- og kapitalindkomst. Og ved at indføre et nyt samfundsbidrag for bankerne.

En stor forskel

Finansministeriet har selv vurderet, at man med vores model eksempelvis kan give hver ottende, der er i arbejde i årene op til pensionsalderen, ret til at gå tre år tidligere på pension.

Vi påstår ikke, at det løser problemerne med nedslidning på arbejdsmarkedet i al fremtid. Men det vil gøre en stor forskel for mange mennesker de kommende år.

Økonomisk ansvarlighed er vigtigt. Men det er retfærdighed også. Og vi skal sikre en værdig tilbagetrækning for dem, der har knoklet på arbejdsmarkedet, siden de var helt unge. Løkke kan de jo desværre ikke regne med at få hjælp af.

Nyeste: Idekamp