22 Sep 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Grøn stormagt

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Efter valget 5. juni 2019 børne- og undervisningsordfører. Tidligere energi- og klimaordfører.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 10. jul - 2019
ons. 24. apr - 2019
ons. 06. feb - 2019
ons. 14. nov - 2018
ons. 05. sep - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 09. maj, 2018, 07:20:05

Grøn stormagt

Regeringen vil med sit udspil til energiaftale hvert år bruge flere penge på skattelettelser end på grønne fremskridt. Det er ikke er vejen til igen at gøre Danmark til en grøn stormagt.

Regeringen har fremlagt sit forslag til energiaftale. Et forslag, der hvert eneste år bruger flere penge på skattelettelser end på grønne fremskridt. Det er ikke overraskende, at den borgerlige regering forsøger at liste skattelettelser ind ad bagdøren, men det er ikke vejen til igen at gøre Danmark til en grøn stormagt.

Vi håber på et energiforlig, der handler mere om grønne ambitioner end om skattelettelser.

Regeringens udspil gavner muligvis klimaet i Liberal Alliance, men gør ikke meget godt for klodens klima. Vi skal kæmpe hårdt for en mere bæredygtig retning. Det gør vi gerne. Og det har vi gjort før.

Det var Stauning, der som statsminister gjorde naturfredningsloven til sit område. Det var Krag, der udpegede den første miljøminister i 1971. Og det var Svend Aukens visioner for vindenergien, der gav international genlyd i 90’erne. For 20 år siden bad Svend de danske energiselskaber om at bygge havvindmøller. Planerne blev præsenteret på et møde i Washington – som en gave til verden.

Udspil fra S

De næste måneder afgør, hvad det er, vi giver videre. Socialdemokratiet har netop fremlagt en samlet vision, der er vores udgangspunkt for energiforhandlingerne. På mindst fire store områder har vi markant højere ambitionerne end regeringen.

Først og fremmest skal vi have meget mere grøn strøm. Udbygningen med vind og sol skal skrues op til dobbelt tempo de næste ti år og regeringens mål om 50 procent vedvarende energi skal skærpes. Vi foreslår i lighed med klimarådet 55 procent, og helt konkret vil vi bygge tre til fire gange så meget havvind, som regeringen har foreslået.

Det er ikke længere nok at være verdens bedste til at lave grøn strøm. Vi skal også blive bedre til at bruge den. Ikke mindst der, hvor vi kan erstatte den sorte energi med grøn strøm. Eksempelvis i transport- og i varmesektoren. Socialdemokratiet foreslår en målrettet lempelse af elvarmeafgiften og en bedre udnyttelse af industriens overskudsvarme.

Men der er ingen vej udenom transporten. Biltrafikken er desværre et af de få områder, hvor klimabelastningen stiger år for år. Derfor foreslår vi blandt andet mål om en halv million el- hybrid og brintbiler på vejene i 2030.

Spareindsats

Den billigste energi er stadig den, vi ikke bruger. Den grønne omstilling bliver dyrere, hvis ikke vi sparer på energien, mens vi omlægger til vedvarende energi. Derfor skal en ny ambitiøs energispareindsats både omfatte virksomheder og bygninger. Hvis ikke der rettes op på regeringens udspil, så risikerer vi, som det blev formuleret af Danfoss-direktør, Kim Fausing, at miste vores internationale grønne styrkeposition.

Sidst men ikke mindst skal vi finde svarene på morgendagens udfordringer. Regeringen har skåret massivt på energiforskningen, og vores eksport af grønne løsninger styrtdykker. Vi vil fremover investere en milliard kroner om året i den grønne energiforskning og ikke mindst fokusere på løsninger, der betyder, at vi kan gemme den grønne strøm til de vindstille dage.

Vi håber på et bredt energiforlig – der handler mere om grønne ambitioner end om skattelettelser.