23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

De kloge hænder spares væk

Blogs

Jens Joel
MF for Socialdemokraterne
Født 1978 og kandidat i Statskundskab (cand.scient.pol.). Medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Efter valget 5. juni 2019 børne- og undervisningsordfører. Tidligere energi- og klimaordfører.
Blogindlæg af Jens Joel
ons. 10. jul - 2019
ons. 24. apr - 2019
ons. 06. feb - 2019
ons. 14. nov - 2018
ons. 05. sep - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 05. september, 2018, 08:33:22

De kloge hænder spares væk

Får vi ikke ændret kurs hurtigt, kommer vi snart til at mangle tusindvis af dygtige faglærte. Regeringen siger, at den vil løfte erhvervsuddannelserne, men det hænger ikke sammen med fortsatte nedskæringer.

Hvordan skulle vi egentlig klare os uden VVS’eren, når vandrøret springer; frisøren, når manken er blevet for lang, eller SOSU-assistenten, når helbredet svigter, og man har brug for pleje?

Tre år mere med nedskæringer vil betyde fyringer af lærere, færre aktiviteter og dårligere kvalitet.

De fleste af os kan næppe forestille os en hverdag uden dygtige faglærte. Men den virkelighed kan være tættere på, end vi tror.

Vi kommer snart til at mangle tusindvis med en erhvervsuddannelse i bagagen, og når regeringen i denne måned skal præsentere sit bud på en løsning, så ligger den jo lige for; drop de årlige nedskæringerne på de unges uddannelser. 

Færre elever

Nye tal viser nu, at antallet af elever på erhvervsskolerne desværre er faldet siden reformen trådte i kraft i 2015. Det er der flere forklaringer på, men det er klart, at det passer som en knytnæve til et blåt øje, hvis man sparer millioner fra de skoler, som man ellers siger, skal være bedre.

Reformer på uddannelsesområdet tager tid, og der er flere vigtige elementer, som ikke har fået effekt endnu. Det gælder eksempelvis nogle af de tommelskruer, der skal presse virksomhederne til at oprette flere praktikpladser til de unge, og en ny aftale om at udskolingen i folkeskolen skal fokusere mere på praktiske fag.

Alligevel er det dybt alvorligt og alarmerende, når vi nu kan se, at det er gået den forkerte vej, og at næsten en femtedel færre unge søger de tekniske skoler. Den tendens skal vi have ændret.

Sidste år så vi, at regeringen solede sig i deres nye ”pulje til forbedring på erhvervsskolerne”, samtidig med at omprioriteringsbidragets grønthøsterbesparelse stjal flere millioner, end regeringen delte ud med puljen. 

Og nu er vi her så igen. Store overskrifter om at regeringen nu har tænkt sig at fjerne besparelserne. Desværre kommer det først til at ske om tre år. Ja. Du læste rigtigt. Om tre år.

Til den tid håber jeg bestemt ikke, at de borgerlige overhovedet har magt til at bestemme det, men det kan også være for sent at rette op. Tre år mere med nedskæringer vil betyde fyringer af lærere, færre aktiviteter og dårligere kvalitet i undervisningen.

I min egen by, Aarhus, er der eksempelvis siden 2016 blevet sparet 22,4 millioner kroner på Aarhus Tech og Jordbrugets Uddannelsescenter, mens besparelserne i 2021 skal være på hele 43,5 millioner kroner.

Et gratis råd

De tal er en projektør, der sætter spot på regeringens uddannelseshykleri. Det hænger ganske enkelt ikke sammen at hævde, man vil gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive med den ene hånd, og skære ned på dem med den anden.

I september kommer regeringens plan for flere unge på erhvervsskolerne og bedre uddannelser. Hvis regeringen ikke allerede har hyret nogle dyre private konsulenter til at finde ud af, hvad de skal gøre, så kan de her få et godt råd helt gratis; drop nedskæringerne på uddannelserne nu – ikke først om tre år.

Vi skal have flere unge, der bruger deres kloge hænder. Vi skal have flere dygtige håndværkere, plejepersonaler og servicemedarbejdere i fremtiden. Hvis nedskæringerne fortsætter, så sparer vi de kloge hænder væk.