13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Vestverdens vendepunkt: Civil ulydighed over for USA

Blogs

Jan Øberg
Fredsforsker, direktør for transnational.live
Dr. i sociologi. Har arbejdet som fredsforsker i 40 år, dels som gæsteprofessor ved forskellige universiteter rundt i verden, dels som konfliktanalytiker, mægler og rådgiver i konfliktområder som alle dele af Jugoslavien, Somalia, Georgien, Burundi, Irak og Iran. Er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 16. maj, 2018, 08:12:38

Vestverdens vendepunkt: Civil ulydighed over for USA

Rationelt og etisk bør venner og allierede indse deres ansvar for at overtale USA til at stoppe imperie- og krigspolitikken. Ingen vil have USA som verdens politimand. 
Denne tankegang er ikke anti-amerikanisme, det er anti-imperialisme og anti-krig.

Det er nu tid til, at USA’s venner og allierede indfører en politik af gandhiansk civil ulydighed i forhold til USA.

USA’s nettobidrag til verden er nu negativt. USA lytter ikke til sine allieredes henstillinger.

USA har gentagne gange i de tre årtier, siden den Første Kolde Krigs afslutning, forbrudt sig mod folkeretten, trådt menneskerettigheder under fode, de facto ødelagt lande og gamle kulturer, bedraget verden med bevidst falske årsager til at starte krig etc.

Serien af forudsigelige krigsfiaskoer – eller kyniske, bevidst villlede krige: Jugoslavien, Afghanistan, Somalia, Irak, Libyen, Syrien – er den grundlæggende årsag. Og beslutningen om at droppe atomaftalen med Iran er den berømte dråbe. Den er en krigserklæring.

Millioner er blevet dræbt og såret eller har fået deres fremtid ødelagt i disse lande. USA’s nettobidrag til verden er nu negativ. USA lytter ikke til sine allieredes henstillinger.

Rationelt og etisk bør venner og allierede indse deres ansvar for at overtale USA til at stoppe imperie- og krigspolitikken. Ingen vil have USA som verdens politimand. 
Denne tankegang er ikke anti-amerikanisme, det er anti-imperialisme og anti-krig.

US First-politik

 Trumps irrationelle, egocentriske US first-politik – uanset prisen andre må betale – er selvsagt en anden. Han har trukket USA ud af Paris-aftalen om klima og ud af atomaftalen med Iran, skønt enhver véd, at Iran har overholdt aftalen til punkt og prikke, og at det er USA, der ikke har det.

Når Europa og NATO alligevel synes at vakle i sin afstandtagen til USA, har det at gøre med, at ingen siden 1945 har tænkt den nærliggende tanke, at man for en sikkerheds skyld også burde kunne stå på egne ben.

Hvad kan man tænke sig som objektivt rimeligt i forhold til USA’s gentagne brud på fællesskab, løfter, folkeret og almindelig sømmelighed?

  • Økonomiske sanktioner mod udvalgte økonomiske, militære og politiske amerikanske ledere. USA bruger sanktioner mod andre, lad dem prøve det selv, men sådan at det ikke går ud over de over 40 millioner amerikanere, der lever  i dyb fattigdom, og de mange andre millioner, der kun lige får det til at gå rundt.


  • Amerikanske ambassadører indkaldes til udenrigsministerierne i alle venligtsindede og allierede lande til en reel hard talk: ”Hertil og ikke længere, jeres politik skader os, jeres venner, og hele verden.


  • Handl med Iran for fuld udblæsning. Washington skal ikke diktere, hvem europæiske banker, virksomheder og andre har ret til at samarbejde med. USA vil kunne straffe nogle få, men når tusinder bare bryder USA’s sanktioner vil det amerikanske juridiske system tvinges til at give op.


  • Sig nej til enhver form for samarbejde om militære interventioner. Vi deltager under ingen omstændighed i fremtidig militær aktivitet mod Iran. Og Israel vil stå helt alene.


  • Sanktioner mod Israel, hvis det fortsætter med at bombe iranske faciliteter i Syrien, hvor Iran har ret til at være, fordi det er inviteret. Og hvis Israel fortsætter med at have atomvåben og nægter at acceptere inspektioner og medlemskab af Ikke-sprednings-aftalen. Israels atomvåben skal nu forhandles væk.


  • Olien vil blive handlet i andre valutaer end den amerikanske dollar.


  • USA’s baser i europæiske lande kan blive lukket, og amerikanske atomvåben skal fjernes… 

  • indtil USA a) dropper de nye sanktioner mod Iran og mod sine allierede, b) ophører med at true Iran, hvilket i sig selv er et brud på folkeretten og c) accepterer uden straffeaktioner, at dem, der står fast på aftalen med Iran, handler i deres og Irans fælles interesser.Det kan du gøre

Hvis USA kommer til fornuft og atter bliver en civiliseret stat, ja så er man velkommen i det globale fællesskab.

 Og vi andre? Jeg vil opfordre alle til at rejse til Iran denne sommer. Se og oplev det selv, se hvor skingrende skævt og krigsfremmende det vestlige/danske mediebillede af landet, folket og kulturen egentlig er, og støt befolkningen med allehånde former for samarbejde inden for økonomi, uddannelse og kultur.

Befolkninger kan faktisk føre udenrigspolitik – specielt når deres regeringer ikke længere gør det!

Nyeste blogindlæg