20 Aug 2018  

KBH: Overskyet, 18 °C

Er DR-nyheder verdensblind og holdt op med at tale om vigtige ting?

Blogs

Jan Øberg
Fredsforsker, direktør for transnational.org
Dr. i sociologi. Har arbejdet som fredsforsker i 40 år, dels som gæsteprofessor ved forskellige universiteter rundt i verden, dels som konfliktanalytiker, mægler og rådgiver i konfliktområder som alle dele af Jugoslavien, Somalia, Georgien, Burundi, Irak og Iran. Er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 24. januar, 2018, 07:59:14

Er DR-nyheder verdensblind og holdt op med at tale om vigtige ting?

Med den internationale dækning har det aldrig i min tid stået så sløjt til. Danskerne, anført af DR, lukker sig om danskerne selv og hygger sig med X Factor, sport og petite-stof.

Jeg har lige taget en stikprøve på Danmark Radios nyhedsformidling. Uvidenskabeligt – ja. En undtagelse – nej!

På hjemmesiden dr.dk  den 19. januar 2018 omkring klokken 17:00-18:00 var der kun tre artikler eller temaer, der ikke handlede om Danmark: Trump, historien om de indespærrede børn i USA og storm i Europa. Mens der var plads til tre om X Factor, 10 om egne programmer, otte om sport.  

DR udelader i sin nyhedsformidling godt 99 procent af menneskeheden i en ubegribeligt snæver Danmarks-fiksering. 

Det er rigtigt at man kan fra klikke sig frem til særlige sider – også med udenrigsstof. Men det, der ligger på forsiden med cirka 70 poster, er det afgørende.

Danmarks befolkning udgør 0,08 procent af menneskeheden. Du får altså stort set intet vigtigt at vide i dag om de andre godt 99 procent af menneskeheden, og hvad deres liv og problemer handler om.

Med den internationale dækning har det aldrig i min tid stået så sløjt til. Danskerne, anført af DR, lukker sig om danskerne selv og hygger sig med X Factor, sport og petite-stof, mens – man med en vis rimelighed kunne udtrykke det – verden brænder om sin vugge.

Mærkeligt at det er så meget dårligere end for eksempelvis 30-40 år siden, hvor der ikke var nær den samme globalisering som i dag.

Brug for kundskab om verdenen

For at gebærde sig i dagens verden har den enkelt dansker såvel som landet Danmark mere brug end nogensinde før for informationer, for kundskab om hvordan den store verden uden for Danmark ser ud.

Er det mangel på dygtige journalister, der har et bare lidt større perspektiv og kundskab om den? Er medie- og journalistuddannelserne faldet helt sammen? Er det den omsiggribende eskapisme i en verden med store problemer, der spøger? Eller markedet, man skal jo sælge sig i konkurrence på et opmærksomheds- og økonomisk marked?

Fake ikke er det store problem, og det ikke noget nyt. Det er derimod udeladelserne – udeladelserne af vigtige ting i tiden, af andre end de vestlige nyhedsbureauers enøjede perspektiv, af verden uden for Danmark og af vore venners og allieredes og vore egne nok så mørke sider.

99 procent udelades

DR udelader i sin nyhedsformidling godt 99 procent af menneskeheden i en ubegribeligt snæver Danmarks-fiksering. Den dag den store verden trænger ind gennem de tykke mure uden sprækker, vil det blive en meget barsk opvågnen.

Som Martin Luther King Jr., der kunne være fyldt 89 forleden, har udtrykt det: "Vore livs afslutning begynder den dag, vi holder op med at tale om vigtige ting."

Dér er DR's nyhedsformidling i dag.

Og det kan ikke forklares eller undskyldes med, at ”vi leverer det seere og lyttere vil have”. Ét af public services formål er, at ”DR skal styrke danskernes viden om og forståelse for internationale forhold, herunder særligt europæiske forhold, samt andre kulturer og synspunkter.”

Det er ganske vist rigtigt, at en stor del bryder sig en høstblomst om den store verden. Men det er så netop dér, den store folkeoplysende opgave ligger, og at man ikke lægger sig plat ned redaktionelt og politisk og lefler for den navlebeskuende underholdning.

Medier skal producere den kundskab, der er brug for for at leve oplyst i et stadigt mere komplekst nationalt, regionalt (EU) og globalt samfund. Også som bolværk mod værre tider, for vi véd jo godt i hvilken retning, uoplyste populistiske masser kan marchere oftest på løgn og propaganda.

Der vil altid være en procentdel, der er dybt engageret i både det danske samfund og den store verden,  om så blot fem procent. Uden dem er Danmark fortabt. Og det er landets nationalradio også.

Lørdag den 20. januar skrev professor Steen Hildebrandt i Politiken – lige i øjet – at ”Danmark er ved at blive en nation af selvoptagede, selvtilfredse og forkælede borgere”.

DR må snarest sørge for, at man i sin nyhedsformidling ikke er en hovedårsag hertil.

Nyeste: Idekamp

17. aug. 2018 - 08:26
17. aug. 2018 - 08:17
16. aug. 2018 - 08:46
16. aug. 2018 - 08:06
14. aug. 2018 - 08:18
10. aug. 2018 - 08:02
09. aug. 2018 - 08:50

Nyeste: Kultur