31 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, tåge, 11 °C

Coronavirussen afslører historiens største sikkerhedspolitiske bedrageri, men siger statsminister Frederiksen noget?

Blogs

Jan Øberg
Fredsforsker, direktør for transnational.live
Dr. i sociologi. Har arbejdet som fredsforsker i 40 år, dels som gæsteprofessor ved forskellige universiteter rundt i verden, dels som konfliktanalytiker, mægler og rådgiver i konfliktområder som alle dele af Jugoslavien, Somalia, Georgien, Burundi, Irak og Iran. Er medstifter af Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, TFF, i Lund

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 22. april, 2020, 07:46:18

Coronavirussen afslører historiens største sikkerhedspolitiske bedrageri, men siger statsminister Frederiksen noget?

Fru Frederiksen – har du moral nok til at blive den første i verden, der lover, at Danmark skal satse på en ny, hovedsagelig civil sikkerhedspolitik og aldrig mere deltage i krig uden for Danmarks grænser?

Den vigtigste lære af coronavirussen er denne: Alt, hvad der hidtil er blevet kaldt forsvars- og sikkerhedspolitik, har været ét gigantisk bedrageri af borgerne. Nogle må stilles til ansvar og politikken lægges grundlæggende om.

Regeringer – ikke mindst bombestaten Danmark – fører krig tusinder af kilometer borte og skaber død og ødelæggelse. De satser alt på de dyreste kampfly, på soldater, elektronisk overvågning, efterretningstjenester, cyber- og propagandakrig.

Kan man lukke demokratiet ned og sætte kapitalismen i stå på få dage, kan man beslutte at skabe en ny sikkerhedspolitik på få timer.

De leger med atomvåben og menneskehedens udslettelse. Betaler millioner af forskere for at skabe nye og endnu mere bestialske våben og for at optræde som ”sikkerhedspolitiske” eksperter, der legitimerer denne globale militarismevirus. Våbenproducenterne og dødens købmænd – våbeneksportørerne – profiterer gigantisk.

Ubeskyttede borgere

Verden spilder henved 2000 milliarder dollars på det hvert år.

Det eneste, de ikke kan, er at beskytte os borgere!

Havde de kunnet dét, havde man lagret tonsvis af ansigtmasker, desinficeringsmidler, pandetermometre, beskyttelsesdragter og testudstyr. Samt basisvarer, reservedele, energiressourcer og så videre for det tilfælde landet skulle blive udsat for global økonomisk krise eller sanktioner.

Alle lande havde været nogenlunde selvforsynende med basale fødevarer. Og der havde været et veludviklet civilt forsvar og et ikkevoldsforsvar for det tilfælde, at man blev besat.

Hvad er årsagerne til den skammelig situation, som MIMAK – det Militær-Industrielle-Medie-Akademiske Kompleks – har skabt, og som hundredtusindvis nu dør af?

  1. At man bevidst aldrig lavede en ordentlig trusselsanalyse, men opfandt ”trusler”, der kun maksimerer nytten af det allerede eksisterende militær – Rusland, Irak, terrorismen, Iran. Medierne (”M”) stillede aldrig spørgsmål.
  2. At man bevidst ignorerede civile trusler – som for eksempel en pandemi. Mod dem kunne våben jo ikke bruges.
  3. At velfærdsstaten blev demoleret. Den ekstremistiske neoliberalisme satsede alt på markedet, og ansigtmasker var ikke ”økonomiske”.
  4. MIMAK fik alt: Kør en udenrigspolitik, der prioriterer deltagelse i den ene forudsigelige fiaskokrig for USA efter den anden, og definér truslen sådan, at alle skatteydernes penge går til F-16 eller -35 og alt, hvad de behøver.
 Det militære beredskab var fint. Piloter, reservedele, benzin, sports-BH’er … F-16 kunne være på vingerne omgående, når Washington havde ringet.

Milliarder af mennesker har ingen sikkerhed! Har aldrig haft det! Hvis ikke koronaen viser dét, kan kun atomkrigen.

Alle regeringer burde falde, så snart denne krise er ovre.

Skab menneskelig sikkerhed

Millioner af ansatte i sundhedssektoren risikerer nu livet, fordi militarismen tog, hvad de skulle have haft. Og folk dør. Men regeringsledere beder om, at vi skal have tillid, stå sammen og hylde heltene!

Ikke én af dem har sagt: Min regering og jeg beder jer om tilgivelse for vor uansvarlige sikkerhedspolitik. Vi har svigtet jer. Vi skal ændre hele sikkerhedspolitikken snarest.

Hvis ikke der var social afstand, og folk sad indelåst i de fængsler, man før kaldte hjem, skulle verdens folk nu gå i protestmarch og kræve, at regeringer drager én konklusion: Vi nedruster alt militær, stopper alle krige og skaber menneskelig sikkerhed, fælles global sikkerhed samt lærer at håndtere konflikter uden brug af militæret.

Kan man lukke demokratiet ned og sætte kapitalismen i stå på få dage, kan man beslutte at skabe en ny sikkerhedspolitik på få timer.

Fru Frederiksen – har du moral nok til at blive den første i verden, der lover, at Danmark skal satse på en ny, hovedsagelig civil sikkerhedspolitik og aldrig mere deltage i krig uden for Danmarks grænser?