23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Fra tolkegebyr til Fort Europa

Blogs

Jakob Sølvhøj
Medlem af Folketinget for Enhedslisten
Ordfører på følgende områder: Børn, erhvervsuddannelser, handicappede og folkeskolen. Formand i Enhedslistens folketingsgruppe. Tidligere formand for pædagogisk sektor i FOA.
Blogindlæg af Jakob Sølvhøj
tir. 05. nov - 2019
tir. 04. jun - 2019
ons. 20. mar - 2019
ons. 19. dec - 2018

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 18. juli, 2018, 07:45:48

Fra tolkegebyr til Fort Europa

Der tegner sig et stadigt skarpere billede af alliancer mellem borgerlige og socialdemokrater, der bryder med humanitære værdier og menneskerettigheder i både dansk og europæisk politik. Der er brug for modstand.

Med starten af juli trådte en ny lov om tolkegebyr i sundhedssystemet i kraft. Flygtninge og indvandrere, der har boet i Danmark i mere end tre år, skal nu selv betale, hvis de har brug for en tolk for at kommunikere med sygehuspersonale eller familiens læge.

Udviklingen kalder på modstand fra en samlet venstrefløj.

Prisen for tolkning ved sygehusindlæggelse er 1675 kroner, mens der afregnes 343 kroner hver gang, der skal tolkes hos den praktiserende læge.

Det nye gebyr har mødt massiv kritik i sundhedsvæsenet, fordi det utvivlsomt vil tvinge mange til at fravælge tolkningen. Det vil føre til flere fejl. Det vil gå ud over de dårligst uddannede og de svageste patienter. Ikke mindst vil det ramme kronisk syge hårdt.

S er med

Fra Børnerådets formand lyder advarsler om, at flere børn vil blive presset til at fungere som tolk for deres forældre. Dertil kommer kritikken af de nye meningsløse administrative ekstraopgaver.

Regeringen forventer, at staten årligt vil spare 2,4 millioner kroner på ordningen. Når meromkostningerne, der vil følge af manglende behandling og fejlbehandlinger, skal gøres op, holder denne beregning næppe, men den vidner om, at forslaget ikke er økonomisk begrundet, men blot endnu et element i den konstant voksende højredrejning af udlændingepolitikken.

Det kan desværre ikke undre, at regeringen og DF har fået opbakning fra socialdemokraterne i Folketinget til gebyret. Trods kraftige advarsler fra de socialdemokratiske regionsrådsformænd, har den socialdemokratiske folketingsgruppe ikke rystet på hånden.

Kursen er lagt skarpt mod højre i udlændingepolitikken i et desperat forsøg på at holde trit med DF og høgene i regeringspartierne, der dog hver gang kan trumfe med endnu hårdere stramninger. Aktuelt har Liberal Alliance således straks overhalet højre om ved at foreslå et stop for al tolkehjælp til udlændinge fra dag ét.

Eksport af højrekurs

Den socialdemokratiske ledelses tro på den højredrejede udlændingepolitik som vejen til succes er alligevel så stærk, at partiet ligefrem har gjort den til en eksportvare. Partiets store udlændingeudspil, der med en misvisende varebetegnelse kaldes en retfærdig udlændingepolitik, er blevet oversat og inspirerer angiveligt ledelserne i andre europæiske socialdemokratier.

Fra et nylig afholdt møde med europæiske partifæller i Amsterdam kunne Mette Frederiksen således fortælle de danske medier, at ”det er banebrydende, at du har fem socialdemokratiske ledere, der er så enige om, at beskyttelsen af flygtninge skal foregå uden for Europa, og dermed definitivt gør op med forestillingen om, at folk overhovedet skal komme til Europa”.

De samme ubehagelige toner har vi hørt fra det nyligt afholdte EU-topmøde, der varslede yderligere brutal håndhævelse af EU’s ydre grænser. De efterfølgende begivenheder i Tyskland peger i samme retning.

Der tegner sig et stadigt skarpere billede af alliancer mellem borgerlige og socialdemokrater, der bryder med humanitære værdier og menneskerettigheder i både dansk og europæisk politik.

Det kalder på modstand fra en samlet venstrefløj – fra tolkegebyr til Fort Europa.