15 Nov 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 8 °C

Syriens vej til fred

Blogs

Jørgen Petersen
Formand for Kommunistisk Parti
Formand for Kommunistisk Parti og medlem af partiets landsledelse.
Blogindlæg af Jørgen Petersen
ons. 13. jun - 2018
ons. 15. nov - 2017
tir. 12. sep - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 12. september, 2017, 08:04:35

Syriens vej til fred

IS går fra nederlag til nederlag i Syrien. 700.000 flygtninge er vendt hjem i år. Efter en lang og blodig krig er der nu mulighed for en landsdækkende våbenhvile, der kan bane vejen for en politisk løsning.

Den syriske hær har med støtte fra dens allierede Rusland og Hizbollah fra Libanon befriet meget store områder i Syrien, som i årevis har været under terroristernes kontrol. Senest er IS drevet på flugt fra Deir Az-zor.

Det er den syriske hær og dens allierede, som nedkæmper IS i Syrien.

USA og deres allierede har ikke jublet, på trods af at IS nedkæmpes i Syrien. Heller ikke den danske regering – eller for den sags skyld et eneste medlem af Folketinget – har udtalt sig positivt om udviklingen i Syrien.

Den afgørende ændring i krigen kom, da Aleppo blev befriet. Da kampen om Aleppo var overstået, insisterede mange på, at Aleppo ikke blev befriet, men besat. Man lukkede øjnene for, at det var terroristerne, som havde kontrolleret og terroriseret byen i årevis.

Flygtninge vender hjem

I takt med at terroristerne fordrives, er Syriens flygtninge begyndt at vende tilbage. Ifølge International Organisation for Migration (IOM), hvor også Danmark er medlem, er over 700.000 flygtninge vendt hjem til deres byer i årets første syv måneder.

Alene til Aleppo er 405.000 flygtninge vendt hjem i år. Det havde de næppe gjort, hvis de mente, at regeringshæren udgjorde en trussel. 

Aleppos befrielse ved årsskiftet var en milepæl i krigen. Siden dengang er terroristerne gået fra det ene nederlag til det andet. De er tæt på at miste deres sidste bastioner i landet. Terroristernes internationale støtter, herunder Saudi-Arabien og USA, er begyndt at smække pengekassen i, i erkendelse af at de har tabt.

Det er den syriske hær og dens allierede, som nedkæmper IS i landet. Hverken USA's eller Israels bombeangreb i Syrien har været rettet imod terroristerne i IS. De har derimod bombet den syriske hær og dens allierede fra Libanon og Iran.

På et nyligt afholdt møde med Putin truede den israelske delegation med at bombe præsidentpaladset i Damaskus, hvis ikke Rusland stoppede Irans indflydelse i Syrien. Desperationen breder sig hos terroristernes bagmænd, i takt med at deres lejesoldater i Syrien er tvunget i defensiven.

Forbereder genopbygning

Regeringen i Syrien er i fuld gang med at forberede den nødvendige genopbygning af landet. I sidste måned holdt man en stor handelsmesse i Damaskus, der har været gennemført siden 50'erne. Selv om der ikke var så mange deltagere som før borgerkrigen, så er messen et signal om, at regeringshæren har overtaget på slagmarken, og at regeringen er begyndt at forberede Syriens genopbygning efter den ødelæggende krig. Ikke mindst Kina og Rusland er klar til milliardinvesteringer.

Der findes ikke militære løsninger på krigen i Syrien, men en politisk løsning vil være langt nemmere, når terroristerne i IS er sat udenfor indflydelse. FN's udsending Staffan di Mistura rettede for få dage siden en appel til oppositionen i Syrien om at erkende, at de har tabt krigen, og opfordrede i stedet til, at man nu kæmpede for freden sammen, i første omgang frem mod en landsdækkende våbenhvile. Danmark burde tilslutte sig denne appel.

Nyeste: Idekamp

15. nov. 2018 - 08:10
14. nov. 2018 - 08:56
14. nov. 2018 - 08:48
13. nov. 2018 - 08:42
13. nov. 2018 - 08:37
13. nov. 2018 - 08:20
13. nov. 2018 - 08:19