04 Mar 2021  

KBH: Overskyet, 2 °C

En jul og et nytår som aldrig før

Blogs

Inge Jensen Pedersen
Formand FOA Aarhus
Blogindlæg af Inge Jensen Pedersen
man. 01. mar - 2021
man. 14. sep - 2020
man. 01. jun - 2020

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 28. december, 2020, 05:59:18

En jul og et nytår som aldrig før

OK21 finder sted under helt særlige omstændigheder, og forløbet kan blive vanskeligt, men uanset hvad, så ønsker FOA Århus, at alle får samme lønstigning i kroner og øre.

Vi befinder os midt i en helt speciel jule-nytårstid, hvor vi skal forene traditionel hygge og fest med coronaens krav til, hvordan vi viser omsorg for hinanden. Alle skal vi ikke blot vurdere, hvad der er sjovt, hyggeligt og rart, men også hvad der er forsvarligt i forhold til coronaen.

Og når alle får den samme procentstigning, så vil de lavtlønnede – som FOA’s medlemmer – få langt færre kroner end deres højtlønnede chefer. 

Heldigvis tyder meget på, at vi til næste år gradvist kan leve mere og mere normalt, når flere og flere bliver vaccineret. For coronatrætheden breder sig naturligt nok, selvom epidemien her i landet har betydet mindre sygdom og død og også færre restriktioner end mange andre steder.

Fællesskab og omsorg

Det er ikke tilfældigt. Vi lever i et samfund, hvor fællesskabet og omsorgen for de svageste betyder meget for mange. Det er værdier, som også er fagbevægelsens. Og da epidemien ramte, havde vi en regering, som hellere ville handle for tidligt end for sent.

Det har selvfølgelig haft stor betydning for alle fagbevægelsens medlemmer og deres pårørende, der kan blive syge ligesom alle andre. Betydningen har dog nok været allerstørst for de mange medlemmer, der har stået og står forrest, når det gælder om at håndtere coronaepidemien. For vi har undgået kaos. 

Og selv i den vanskelige coronasituation har de mange gode kræfters langvarige indsats for bedre velfærd givet resultater. Den nye finanslov fra regeringen og dens støttepartier peger nemlig også i den rigtige retning. Efter mange års nedskæringer er vi stadig ikke i mål, men der er flere penge til velfærd, som for eksempel flere ansatte i ældreplejen og en hurtigere indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Omvendt Robin Hood

I det nye år skal vi i gang med OK21, der bliver en helt speciel OK-situation, som vil blive påvirket af, hvordan coronasituationen udvikler sig.

Også det forløb kan blive vanskeligt, men uanset hvad, så ønsker FOA Århus et markant opgør med den omvendte Robin Hood-model, der hersker på det offentlige område. Her bliver lønstigningerne jo traditionelt givet som procentdel af den eksisterende løn. Og når alle får den samme procentstigning, så vil de lavtlønnede – som FOA’s medlemmer – få langt færre kroner end deres højtlønnede chefer. Det sker overenskomst efter overenskomst, så lønforskellen bliver større og større. I stedet ønsker vi, at alle får samme lønstigning i kroner og øre.

FOA Århus håber, at I alle fortsat har nogle gode og omsorgsfulde jule-nytårsdage, og vi ønsker alle et godt og coronafrit nyt år!