26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Misbrug af EU's frie bevægelighed

Blogs

Henning Hyllested
MF for Enhedslisten, 3F’er og tidligere havnearbejder
Medlem af Folketinget for Enhedslisten. Ordførerskaber: Transport, social dumping og landdistrikter. Havnearbejder fra 1981-2011. Var medlem af bestyrelsen for Havnearbejdernes Landsklub og bestyrelsen for 3F Esbjerg.
Blogindlæg af Henning Hyllested
ons. 19. sep - 2018
ons. 23. maj - 2018
ons. 14. mar - 2018
ons. 18. okt - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 18. august, 2017, 07:07:12

Misbrug af EU's frie bevægelighed

Lars Løkke er bekymret over misbrug af EU's frie bevægelighed. Men det er ikke løntrykkeri og social dumping, der får statsministeren til at reagere.

Statsministeren vil stoppe ”misbrug af EU-systemets frie bevægelighed”. Det fremgår af et interview den 11. august i Politiken.

Den frie bevægelighed er en kæmpe trussel for ikke mindst 3F’s medlemmer.

Det kunne jo nok få en eller anden til at spærre øjnene op. Vi er jo en del, der i mange år har påpeget, at arbejdskraftens frie bevægelighed er blevet fri bevægelighed for løntrykkere og dårligt arbejdsmiljø.

I sidste uge kunne Fagbladet berette, at der nu er 121.000 østarbejdere i Danmark, en stigning på 10 procent på bare et år.

Men det er ikke social dumping, Lars Løkke bekymrer sig om.

Vil udvise kriminelle

Nej, det handler om, at kriminelle EU-borgere lettere skal kunne udvises. Det handler om tyvebander og tiggere fra Rumænien, det handler om ”Menneskerettighedsdomstolens alt for ekspansive fortolkning”, der betyder, ”at vi ikke kan komme af med mennesker, som vi ikke vil have i vores samfund”.

Ikke et ord om det pres på lønninger og arbejdsmiljø, som den frie bevægelighed af arbejdskraft i EU medfører. Den frie bevægelighed og ”EU som sådan” er tværtimod ”berigende og noget, som det danske erhvervsliv dagligt har glæde af”, mener statsministeren.

Det bekræftes af vennerne i Dansk Byggeri, som ikke kan se problemet med det stigende antal østarbejdere på byggepladserne. Der er plads til flere, udtaler de til Fagbladet.

Erhvervslivet med flere har opnået, hvad der hele tiden har været meningen med den frie bevægelighed: at skaffe billig og villig arbejdskraft, der går på kompromis med arbejdsmiljøet og overenskomsten.

At det stigende antal østarbejdere samtidig gør det sværere for danske arbejdsløse at finde et job, bekymrer tilsyneladende hverken Dansk Byggeri eller regeringen. Her henviser man til den ”mangel på arbejdskraft”, som gør sig gældende i flere og flere brancher.

Og det tillader man sig at sige, når man ved, at næsten 1500 unge tømrerlærlinge står uden praktikplads. På trods af at netop tømreruddannelsen hører til blandt de uddannelser, hvor arbejdsgiverne får en ekstra bonus for at tage en lærling i praktik. Hykleriet er udtalt!

Sagen er jo, at 80 procent af østarbejderne har fået job i 3F-fag, især er der sket en stigning inden for bygge- og anlægsbranchen.

Opgør med EU's indre marked

Dermed bliver den frie bevægelighed en kæmpe trussel for ikke mindst 3F’s medlemmer. Og man kan frygte, at hele brancher vil blive besat af fremmed arbejdskraft, som arbejder til lave lønninger og dårlige arbejdsmiljøvilkår, som det for eksempel er sket i Tyskland.

Opgøret med den negative sider af den frie bevægelighed er først og fremmest et opgør med EU’s indre markeds bestemmelser. Det indre marked er rygraden i EU, så det er en særdeles hård kamp, der venter.

Men vi kan også gøre noget herhjemme: Fagbevægelsen må sætte ind med kraftige forhøjelser af mindstelønnen og vi må have indført lovbestemt, obligatorisk kædeansvar.

Nyeste blogindlæg

Nyeste: Idekamp

26. sep. 2018 - 08:56
25. sep. 2018 - 08:20
21. sep. 2018 - 08:56
21. sep. 2018 - 08:52
20. sep. 2018 - 08:57
20. sep. 2018 - 08:34

Nyeste: Kultur