12 Dec 2018  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Skattelister og olieindtægter

Blogs

Frank Aaen
Økonom, tidligere MF for Enhedslisten
Født 1951. Uddannet økonom (cand.oecon.) fra Aalborg Universitet. Tidligere medlem af Folketinget og finansordfører for Enhedslisten. Tidligere redaktør for DKP's daværende avis Land & Folk.
Blogindlæg af Frank Aaen
fre. 01. jun - 2018
fre. 13. apr - 2018
fre. 03. nov - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 03. februar, 2017, 07:40:47

Skattelister og olieindtægter

Skattelisterne for 2015 er blevet offentliggjort. Igen har benzinselskabet Q8 ikke betalte selskabsskat. Selskabet har ikke betalt skat et eneste år, siden de for godt 30 år siden etablerede sig i Danmark.

Skat har netop offentliggjort listen over selskabernes faktiske betaling af selskabsskat i 2015. Tal, der ofte varierer betydeligt fra de tal man kan finde i selskabernes regnskaber.

Det var venstrefløjen, der fik disse lister lavet og offentliggjort, og det er nu det fjerde år, vi har fået disse tal. Listerne var i fare for at blive lukket ved regeringsskiftet, men det turde det borgerligere flertal alligevel ikke.

 A.P. Møllers skattebetaling har været faldende igennem de fire år, vi har fået reelle tal. Og den udvikling står i skærende kontrast til deres løfter.

I år kan man for eksempel se, at benzinselskabet Q8 ikke betalte selskabsskat i 2015. Dermed fortsætter de deres rekord. Selskabet har ikke betalt skat et eneste år, siden de for godt 30 år siden etablerede sig i Danmark. Bemærkelsesværdigt, at det kan lade sig gøre og besynderligt, at de stadig er her, når de tilsyneladende aldrig har tjent penge.

Listen viser også, at A.P.Møller har betalt sølle 18 millioner i selskabsskat (når der ses bort fra olien). Det er dog beskedent i betragtning af, at det ofte kaldes Danmarks største selskab. Deres skattebetaling har været faldende igennem de fire år, vi har fået reelle tal. Og den udvikling står i skærende kontrast til deres løfter, når jeg har rejst sagen på generalforsamlingerne: Man regnede med snart at komme til at betale mere i skat.

På olieaktiviteter betales der væsentligt mere (dog ikke nok) og man kan se, at A.P.Møller i 2015 havde en fortjeneste på olien på 2,8 milliard kroner. Og da Møllers andel af olien blot er 31 procent, så tjener Shell og de andre endnu flere penge, Shell for eksempel fire milliarder.

Den oplysning er særdeles interessant, fordi der lige nu forhandles om, at olieselskaberne skal have en skattelettelse.

Selskaberne begrunder kravet med, at oliepriserne er faldet (de er dog væsentligt højere end dengang, de nuværende skatteregler blev vedtaget) og at et oliefelt, Tyra, skal renoveres, en opgave man i årevis har vidst ville komme. A.P.Møller truer med at lukke for den største del af den danske gasproduktion, hvis ikke de får deres vejle. Typisk forhandlingstaktik fra den koncern.

Jeg håber regeringen og et flertal i Folketinget siger nej til olieselskabernes krav om at sætte skatten ned.

Vil man se mere om selskabernes skattebetaling, kan man gå ind på Skat.dk og søge på skattelister.

Så kan man læse, at Coca-Cola ikke betalte skat, at Nestle betalte sølle tre millioner, Kelloggs intet, Unilever dog 16 millioner og Carlsberg godt 20 millioner, ikke meget for så stor en virksomhed.

Nyeste: Udland