18 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, 7 °C

Novo’s succes er skabt i den offentlige sektor

Blogs

Carl-Aage Jensen
Civiløkonom og marxist
Uddannet murer, ingeniør og civiløkonom. Har gennem mere end 30 år været aktiv i den kommunistiske bevægelse, specielt i forhold til økonomi.
Blogindlæg af Carl-Aage Jensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 20. april, 2018, 07:00:28

Novo’s succes er skabt i den offentlige sektor

Novo Nordisk burde støtte de offentlige ansatte, for virksomheden har bygget sin succes på forskningsresultater fra de offentlige danske universiteter.

Kampen om et resultat ved OK 18 fortsætter her i weekenden, og det gør diskussionen om de offentlige ansattes løn og arbejdsforhold også.

Novo får stillet forskningsresultater gratis til rådighed og videreudvikler resultaterne til medicin. 

Dansk Arbejdsgiverforening, DA, har under hele forløbet advaret mod kravet om lønstigninger. DA frygter en afsmittende effekt på det private område og dermed et truende indhug i deres egne profitter.

I modsætning hertil har erhvervsmanden Asger Aamund givet sin støtte til de offentligt ansattes krav med billede og skilt på Facebook. Han er ellers kendt som tidligere konservativt medlem.

Asger Aamunds udmelding afspejler ikke partiinteresser, men derimod de modsætninger der er i dansk erhvervsliv. Han har gennem mange år været bestyrelsesformand i danske biotekselskaber, der netop lever af nogle af det offentliges kerne kompetencer.

Det er udviklingen af en veluddannet arbejdskraft gennem gode tilbud fra "vugge til grav", samt et velfungerende offentligt sundhedsvæsen med tilhørende forskning af høj kvalitet.

Novo Nordisk burde faktisk også støtte de offentlige ansatte, for virksomheden har i følge deres egen forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen netop bygget sin succes på forskningsresultater fra de danske universiteter, og har ifølge forskningsdirektøren aldrig selv lavet en grundlæggende opdagelse.

"Novo Nordisk bliver igen og igen hyldet som Nordens mest succesfulde virksomhed, men faktisk er Novo blevet styrtende rig på forskning foretaget på universiteterne og ikke i Bagsværd-selskabets egne laboratorier", udtalte Novo’s forskningsdirektør til Berlingske for to år siden, da regeringen planlagde nedskæringer i den offentlige forskning.

For hver gang Novo har solgt for 100 kroner de sidste to år, har firmaet tjent mere end 43 kroner. De 57 kroner dækker både produktion af medicin, salg og distribution samt Novo’s egen forskning.

Det store overskud giver et billede af, at der sker en voldsom stor værdiskabelse i selskabet selv, men sandheden er, som forskningsdirektøren fortæller, at en stor del af værdiskabelsen faktisk er skabt i den offentlige sektor.

Novo får imidlertid stillet forskningsresultaterne gratis til rådighed og videreudvikler resultaterne til medicin. Værdien af både den offentlige forskning samt Novo’s egen forskning og produktion bliver herefter realiseret på det internationale marked primært til gavn for aktionærerne.

Borgerlige økonomer vil her indvende, at Novo til gengæld skaber arbejdspladser og betaler milliarder i skat. Hovedparten af overskuddet – cirka 75 procent ­– bliver imidlertid udbetalt til aktionærerne i selskabet i stedet for at blive investeret i nye arbejdspladser, mens Novo samlet betaler mindre end 22 procent af overskuddet i skat.

Nyeste: Idekamp

16. nov. 2018 - 08:47
16. nov. 2018 - 08:25
16. nov. 2018 - 08:20
16. nov. 2018 - 08:08
14. nov. 2018 - 08:56
14. nov. 2018 - 08:48
13. nov. 2018 - 08:42