24 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, byger, 6 °C

De rådne æbler

Blogs

Carl-Aage Jensen
Civiløkonom og marxist
Uddannet murer, ingeniør og civiløkonom. Har gennem mere end 30 år været aktiv i den kommunistiske bevægelse, specielt i forhold til økonomi.
Blogindlæg af Carl-Aage Jensen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 10. november, 2017, 07:13:00

De rådne æbler

Paradispapirerne afslører, hvordan store internationale firmaer bruger skuffeselskaber i skattely til at gemme milliarder af dollars væk fra beskatning i deres jagt på at maksimere profit.

En af denne uges tophistorier på DR har været lækket af data fra offshore firmaer, der hjælper rige personer og firmaer med at undgå offentligheden og dermed undgå at betale skat. Lækket er kaldt "Paradispapirerne", og det er den internationale sammenslutning af graver journalister, ICIJ, som har offentliggjort lækket.

Paradispapirerne bør følges op af en grundig undersøgelse af de danske multinationale selskabers ageren.

Lækket afslører, hvordan store internationale firmaer bruger skuffeselskaber i skattely til at gemme milliarder af dollars væk fra beskatning i deres jagt på at maksimere profit.

Papirerne viser i detaljer, hvordan specielt de store amerikanske firmaer som Apple, Facebook, Google, Nike og Uber undgår at betale skat. Det sker blandt andet ved, at de overfører deres rettigheder på patenter og varemærker til skuffeselskaber, der er hjemmehørende i lande med meget lav eller ingen beskatning. Dermed bliver indtægten fra brugen af disse rettigheder placeret udenfor skattevæsenets rækkevidde.

Apple, der producerer Iphone og Ipad, har i dag samlet 252 milliarder dollars i et sådan skuffeselskab, der hører hjemme på en adresse, som ellers bruges af advokatfirmaet Appleby på øen Jersey. Apples skattely formue svarer til knap 40 procent af den samlede pensionsformue i Danmark.

I flere år havde Apple en særlig skatterabat i Irland, som den irske regeringen blev presset til at ændre, hvorfor Apple straks ændrede strategi og overførte rettigheder til skuffeselskabet på Jersey.

Det er ikke fordi, det går dårligt for Apple. I sidste regnskabsår havde selskabet et overskud på 48 milliarder dollars eller cirka 310 milliarder danske kroner. Samtidig med at Apple har en aggressiv skattestrategi, er de fabrikker i Kina, hvor telefonerne bliver samlet, kendt for ekstremt dårlige arbejdsforhold og lave lønninger. Så selskabet presser de omkring liggende samfund for at suge overskuddet fra produktion til sig på bekostning af de samfund, som de opererer i.

Apple er selvfølgelig ikke det eneste selskab, der bruger en aggressiv skattetænkning. OECD, der er industrilandenes økonomisk samarbejdsorganisation, vurderede i 2015, at verdens lande mister 240 milliarder dollars om året i skatteindtægter, på grund af de multinationale selskabers aggressive skatteunddragelser og trafik med intellektuelle rettigheder.

Det er ikke kun de store udenlandske selskaber, der suger overskuddet ud af de samfund, som de opererer i. 140 danskere optræder i lækket, men hvad med de store internationale danske selskaber?

I hvilke lande har Lego og Novo Nordisk deres rettigheder placeret? Schweiz?

Dansk tøjindustri udnytter også de dårlige arbejdsforhold i Sydøstasien. For eksempel Bestseller, der flere gange har været i mediernes søgelys på grund af arbejdsforholdene på fabrikker i Bangladesh og Cambodja, hvor de får produceret tøj.

Paradispapirerne bør følges op af en grundig undersøgelse af de danske multinationale selskabers ageren.

Nyeste blogindlæg
af Jann Sjursen
af Karen Helveg Petersen
af Henning Hyllested
af Jeanette Sjøberg

Nyeste: Idekamp

Nyeste: Kultur

14. sep. 2018 - 19:05
13. sep. 2018 - 14:20
10. sep. 2018 - 15:30
30. aug. 2018 - 07:00
29. aug. 2018 - 07:08