05 Jun 2020  

KBH: Spredte skyer, 11 °C

Et historisk løft i kampen mod social dumping

Blogs

Bjørn Brandenborg
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Social dumping ordfører. Formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget og derudover medlem af blandt andet Beskæftigelsesudvalget og Erhvervsudvalget.
Blogindlæg af Bjørn Brandenborg

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 10. januar, 2020, 15:30:37

Et historisk løft i kampen mod social dumping

Regeringens finanslov afsætter et rekordstort beløb til at bekæmpe social dumping i Danmark.

Da vi i folketingssalen kort før jul trykkede på den grønne knap og godkendte næste års finanslovsbudget, skrev vi samtidig historie.

Til og med 2023 styrker vi indsatsen mod social dumping med 300 millioner kroner.

For ud over at tilføre en presset kommunal og regional velfærd flere midler, afskaffe nedskæringer på uddannelse, sætte penge af til at ansætte 1000 flere sygeplejersker, tage fat på at løse klimaudfordringerne og meget mere, så var finansloven også historisk, fordi den afsatte et rekordstort beløb til at bekæmpe social dumping i Danmark.

Det rekordstore beløb kommer efter fire år, hvor Lars Løkke og hans tidligere regering nærmest holdt stilleleg, hver gang snakken faldt på social dumping. Man kan kun undres over hvorfor.

Grelle sager

Måske skyldes deres stilhed ideologisk glæde over, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver presset af udenlandske arbejdere. Men når deres eneste politiske resultater på området bestod af besparelser og beskæringer, så kan man bedre forstå, at de helst ikke ville tale højt om det.

Konsekvensen er, at vi igennem fire år har set indsatsen og det politiske fokus mod social dumping svinde ind til noget nær ingenting. Det har medført, at vi mange steder på det danske arbejdsmarked har været vidner til grelle historier om udenlandske arbejdere, der kom alvorligt til skade.

Mange nye tiltag

Men heldigvis har Danmark fået en ny regering. Og heldigvis er den nye regering ikke bange for at tage fat og bekæmpe social dumping i Danmark.

Med den nye finanslov afsætter vi et rekordstort beløb. Til næste år øger vi bevillingerne til kampen mod social dumping, og frem til og med 2023 styrker vi indsatsen mod social dumping med 300 millioner kroner sammenlignet med den tidligere regerings planer.

Vi øger bevillingen til den fælles myndighedsindsats, som både er politi, skat og arbejdstilsyn. Vi styrker kontrollen på offentlige byggepladser ved at indføre ID-kort til byggearbejderne. Vi fordobler bøderne til de virksomheder, der hyrer illegal arbejdskraft.

Vi sætter hårdere ind i forhold til at håndhæve statslige klausuler om ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Og så intensiverer vi indsatsen mod social dumping på de danske motorveje og rastepladser.

>> LÆS OGSÅ: Hver femte på Langeland stemte personligt på Bjørn

Nyeste blogindlæg