20 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 12 °C

En retfærdig og fornuftig finanslov

Blogs

Bjørn Brandenborg
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Social dumping ordfører. Formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget og derudover medlem af blandt andet Beskæftigelsesudvalget og Erhvervsudvalget.
Blogindlæg af Bjørn Brandenborg

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 15. september, 2020, 08:11:19

En retfærdig og fornuftig finanslov

Den socialdemokratiske regering har lagt et grønt, ansvarligt, retfærdigt og ambitiøst finanslovsudspil frem – tiderne taget i betragtning. Vi har lavet en corona-finanslov, hvor vi prioriterer at redde arbejdspladser.

Det er aldrig nemt at lave en finanslov.

Det var Venstre, der reelt sløjfede efterlønnen, hvilket efterlod en masse nedslidte uden en ordentlig mulighed for at trække sig værdigt tilbage. 

Særligt ikke som et-partis-regering eller midt i en global og historisk sundhedskrise.

Uanset konjunkturerne ville vi nok have mødt den samme grundlæggende udfordring: Partierne til venstre for os ville have krævet, at vi skulle bruge flere penge, mens partierne til højre for os mener, at vi bruger for mange penge.

Generelt kan man sige, at vi i Socialdemokratiet befinder os godt i det smørhul.

En corona-finanslov

For nej, vi ønsker ikke at spare os ud af krisen, som der blev gjort af de borgerlige efter finanskrisen, hvilket betød, at regningen blev sendt til de svageste. Men samtidig ønsker vi heller ikke at være uansvarlige.

Jeg synes, vi har ramt balancen godt i dette finanslovsforslag. Vi har lagt et grønt, ansvarligt, retfærdigt og ambitiøst udspil frem – tiderne taget i betragtning.

For vi har lavet en corona-finanslov, hvor vi prioriterer at redde arbejdspladser og sikre, at arbejdsløsheden ikke eksploderer. 

Vi har naturligvis fået kritik efter præsentationen, men det er ikke alt, man skal tage lige seriøst.

Kritik fra Venstre

Venstre har eksempelvis faret iltert i blækhuset og kaldt vores forslag uansvarligt.

Det er altså partiet, der i maj foreslog, at momsen fra 1. juni og frem til 2021 skulle halveres. Pris? 44 milliarder.

Forslaget blev ikke til noget – og blev i øvrigt skoset heftigt af landets førende økonomer.

Ja, faktisk lød frygten, at forslaget ville skade mere, end det ville gavne.

Venstre kalder også vores forslag om at give nedslidte en ret til tidlig pension for uansvarligt.

Dels kan man jo se på det økonomiske og sammenligne, hvad vores pensionsforslag vil koste og sammenligne det med Venstres momsforslag. Og husk så på alle de andre opportunistiske – ja nærmest naive – forslag, som Venstre også er kommet med.

Samtidig kan man diskutere det uansvarlige i, at det var Venstre, der reelt sløjfede efterlønnen, hvilket efterlod en masse nedslidte uden en ordentlig mulighed for at trække sig værdigt tilbage. Nu vil vi så hjælpe de samme mennesker, men det er så åbenbart et problem. Det siger vist alt om Venstres prioriteringer.