30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Anna Ancher – en pioner for modernismen

Udstilling

Anna Ancher – en pioner for modernismen

En stor Anna Ancherudstilling er nået til Skagens Museum. Hun skiller sig ud fra tidens mandlige malere ved at være fornyende og moderne, ikke mindst hvad angår det radikale farvevalg.

FOTO: Anna Ancher: Høstarbejdere. 1905. Skagens Kunstmuseer
1 af 1

Jeg har altid været en stor beundrer af Anna Ancher (1859-1935) og betragtet hende som den betydeligste af skagensmalerne. Ligesom Paula Modersohn-Becher (1876-1907) fra kunstnerkolonien i Worpswede, som kunne opleves på Louisiana i 2015, skiller Anna Ancher sig ud fra tidens mandlige malere ved at være fornyende og moderne, ikke mindst hvad angår det radikale farvevalg.

Formålet med udstillingen er at tage Anna Ancher ud af sammenhængen med Skagen.

Begge hentede megen inspiration i Paris, hvor de gik på malerskoler. Anna Ancher besøgte også andre byer som for eksempel Rom, Berlin, Wien og Amsterdam, men der findes ikke nogen værker fra nogen af byerne, hendes domæne var Skagen.  

Anna Ancher. Skagens Kunstmuseer

Nu vises en alsidig og meget omfattende udstilling med næsten 200 værker af Anna Ancher på Skagens Museum, efter at den i en kort periode kunne ses på Statens Museum for Kunst (SMK) inden coronakrisen lukkede den. Skagens Museerne har sammen med SMK stået for udvælgelsen af værkerne.

I 2014 blev Skagens Museum lagt sammen med Anchers Hus til Skagens Museerne, og siden da er der fundet cirka 1000 genstande, som har været med til at kaste et ny lys på Anna Ancher, og det præger også udstillingen. Formålet med den er at tage hende ud af sammenhængen med Skagen, og derfor er der meget lidt med af de øvrige skagensmalere, det er hende, der er i centrum. 

Tematisk udstilling

Udstillingen er ikke kronologisk opbygget, men tematisk: Lys, hverdag, forenkling, pastel, religion, landskab og farve.

Det, som adskiller denne udstilling fra tidligere, er, at vi kommer helt rundt om kunstneren. Vi får lejlighed til at se, hvor omhyggeligt hun arbejdede med udkast, skitser og forarbejder, før hun nåede frem til det endelig resultat.

Den viser også, at hun bevægede sig uden for hjemmet og malede landskabsmalerier, noget der ikke tidligere er gjort så meget ud af. For eksempel maleriet "I høstens tid" (1901) der kan minde om L.A. Rings "I høst, Tuehusene" (1885).

Portrætter malede hun også mange af, men kun et af sig selv. Det var især hendes mor og datter, der måtte stå for skud, men der findes også en del af de lokale skagboer.

Anna Ancher: Lille pige med blomst. 1885. Skagens Kunstmuseer

Den mest moderne

Anna Ancher var ikke bare den mest "moderne" af malerne på Skagen, hendes kunst rækker langt ind i det 20. århundrede, fordi hun var en pioner for modernismen.

At hun har overlevet i bedste velgående, viser sig ved, at tusindvis af mennesker valfartede til udstillingen på Statens Museum for Kunst. Alene den første uge kom 34.000, det højeste antal til nogen udstilling nogensinde på SMK, og besøgstallet nærmede sig 100.000, inden den måtte lukke. Heldigvis bliver det muligt at gense den på SMK til november og tre måneder frem.  

Det kan også anbefales at besøge kunstnerboligen Anchers Hus, der var ramme om hendes liv i perioden fra 1884 til 1935.

Atelier i Anchers hus. Bengt Oberger, CC BY-SA 3.0

Vil man vide mere om Anna Ancher, kan det anbefales at købe det flotte katalog, som indeholder mange interessante artikler med nye oplysninger om hende.

Skagens Museum. Anna Ancher. Udstillingen slutter den 18. oktober. Bog: Anna Ancher. 240 sider. 250 kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. jun. 2020 - 16:29   16. jun. 2020 - 17:14

Billedkunst

John Poulsen
Anmelder