21 Feb 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 7 °C

Politisk engageret og mesterlig fortæller

Jon Michelet

Politisk engageret og mesterlig fortæller

Den norske forfatter Jon Michelet har skrevet omkring 30 bøger og er oversat til adskillige sprog. I 1970'erne var han tilknyttet den norske ML-bevægelse.

FOTO: Forlaget Republik
1 af 1

Den norske forfatter, Jon Michelet, født i 1944, har inden sin forfatter debut i 1975 med romanen Den drukner ej som hænges skal, ernæret sig som sømand, havnearbejder og journalist.

I 1970'erne var Michelet tilknyttet den norske ML-bevægelse (ML: marxisme-leninisme) og arbejdede 1972-1976 på forlaget Oktober, som var ejet af det norske kommunistparti AKP. De sidste par år var han forlagschef.

Adskillige år senere, i perioden 1997-2002, var han redaktør for avisen Klassekampen. Et job han overtog efter en omfattende strid om avisens udvikling.

Michelet har udgivet romaner, krimier, skuespil, børne-, ungdoms- og debatbøger og sammen med forfatterkollegaen Dag Solstad fem bøger om VM i fodbold fra 1982 og til 1998.

Michelet har modtaget flere priser for sit forfatterskab, blandt andet den fornemme krimipris Rivertonprisen hele to gange for bøgerne Hvidt som sne (1980) og Den frosne kvinde (2001).

Anti-helten Thygesen

Jon Michelet mest solgte bøger er kriminalromanerne med anti-helten Vilhelm Thygesen, som var med til at politisere den norske krimi. Thygesen var oprindelig politimand men dømt for mord, hvorefter han ernærede sig som sagfører.

Mellem barken og hveden, som udkom i Norge i 1975, har Thygesen i hovedrollen og handler om USA’s og Sovjets spionage i Norge. Derefter kom kom Jernkorset (1976), hvor Thygesen jagter et par unge nynazister, der har sprængt en boghandel i luften.

Så kom Orions bælte (1977) om tre nordmænd på vej til isbjørnejagt på Svalbard, hvor de opdager, at det sovjetiske militær har en militærbase på øen, og en helikopterjagt på liv og død starter. Filmen blev filmatiseret i 1985.

Ud over de nævnte bør nævnes Thygesens terrorist fra 1989, en historie om et massemord som efterforskes, inden det er begået og Den frosne kvinde (2001), hvor en kvinde findes myrdet i hans baghave. Mens et par kvikke unge kriminalfolk arbejder på at opklare mordet, er Thygesen romanens ræsonnør, samtidig med han vikles ind i et motorcykelmiljø med flere drab. Et, af flere, vildspor peger på det norske olieeventyrs rige overklasse. Folk der tror, at penge skaber penge, og ikke forstår, at det er det produktive arbejde der skaber kapital.

I alt er der kommet omkring otte bøger med Vilhelm Thygesen i hovedrollen.

Sømandsromaner

Panamaskibet (1984) er en samfundskritisk spændingsroman om kynisk profitjagt og racefordomme i det norske samfund.

I 1987 kom Manden med Elfenbenstokken om en norsk familie bosat i Zambia, som involveres i Sydafrikas apartheidpolitik og dets brutale undertrykkelsespolitik.

Som nævnt er Michelet tidligere sømand, og han har skrevet et par fine sømandsromaner, hvor især Tiger Bay (1990), Havets vælde (2007) og biografien Den sidste krigssejler (2007) bør nævnes. 

I 2007 fik Michelet, akkurat som Thygesen i Mordet på Woldnes (2008), konstateret prostatakræft. Det resulterede i bogen Brev fra de troende (2008) om tro og tvivl, hvor han  reflekterer over sit ateistiske livssyn

Jon Michelet har skrevet omkring 30 bøger, og han er oversat til adskillige sprog, blandt andet de nordiske, spansk, engelsk og tysk.

Michelet er en politisk engageret og mesterlig fortæller.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2012 - 18:02   15. okt. 2012 - 12:46

Bøger

Bjarne Nielsen
Anmelder