26 Apr 2019  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Monument over mistet land

Monument over mistet land

Tirsdag, 21. august, 2012, 12:58:20

Follow The Women-prisen 2012 gik til dansk-palæstinenseren Larissa Sansour, der har skabt international røre med sin foto– og video­installation Nation Estate.

»Manger Square« (Krybbepladsen) fra Nation Estate. Det er Larissa Sansour til højre. Om hønen er blind melder historien intet om.
Larissa Sansour

Nation Estate er et stykke science-fiction, udviklet i kølvandet på Palæstinas ansøgning om at blive medlem af De Forenede Nationer, FN.

I den dansk–palæstinensiske billedkunstner Larissa Sansours fantasi er det lykkedes Palæstina at få sit eget land, omend i beskeden målestok. Én sølle skyskraber skal rumme hele landets befolkning.

Som omtalt i Arbejderen 27. januar i år var selv dén beskedne vision for meget for den franske modekoncern Lacoste, der bruger nogle af sine tøjmilliarder som kunstsponsor.

Krokodille-mærkets ejer kaldte værket »pro-palæstinensisk« (!) og fik hende fjernet fra en berømt schweizisk museums-konkurrence, som koncernen sponserer. Den endte med at blive aflyst.

Nu kan Nation Estate samt kortfilmen A Space Exodus, hvor kunstneren planter det palæstinensiske flag på månen, ses på Fotografisk Center, Carlsberg

Centret dannede i fredags ramme om en prisuddeling, da Larissa Sansour modtog Follow The Women-prisen 2012.

– Follow The Woman mener, at kunstnere frit har ret til at udtrykke deres holdninger gennem deres kunst, og Larissa Sansour sætter netop fokus på konflikten mellem Palæstina og Israel på en anderledes og til dels humoristisk måde, siger Follow The Womens formand, Stine Krogh-Pedersen til Arbejderen.

Follow The Woman arbejder for fred i Mellemøsten ved årligt at deltage i det internationale fredsløb Pedal for Peace. Løbet er hidtil hvert år cyklet gennem Libanon, Syrien, Jordan og Palæstinas Vestbred.

På grund af konflikter i regionen har det ikke været muligt at afholde løbet de seneste to år. Derfor arrangerer Follow The Woman i samarbejde med Alternative Information Center for anden gang en studietur til Vestbredden i påsken 2013.

Turen er for 20 medlemmer af Follow The Women, og enhver kan melde sig ind. Der holdes informationsmøde om turen 20. september kl. 19.00 på Verdenskulturcentret i København.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. aug. 2012 - 12:58   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst