21 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Modeller bekæmper gratis arbejde

Modeller bekæmper gratis arbejde

Lørdag, 11. august, 2012, 11:25:19

Foreningen Danske Modeller går nu til kamp mod den udbredte misbrug af unge modeller til gratis arbejde i den københavnske modeuge.

Den danske modeindustri eksporterede sidste år ifølge Eksportrådet for 25 milliarder kroner, og betyder mange arbejdspladser. Derfor mener DaMo, at der må være råd til at betale modellerne en rimelig hyre for deres arbejde.
sigaardfoto.dk

Mode og løn

Nu skal det være slut med, at mange af de purunge modeller på den københavnske modeuge, Copenhagen Fashion Week, arbejder gratis.

Ifølge Ida Burchardi, formand for DaMo, Foreningen Danske Modeller, accepterer over halvdelen af de unge modeller på catwalken at arbejde uden kontant betaling.

– Så får de måske en goodie-bag med tøj fra designeren. Ikke løn. Men når jobbet er i en kommerciel sammenhæng, som det er under modeugen, så skal modellerne også have deres løn, siger hun til DR Kultur.

Foreningen Danske Modeller, der blev stiftet i juli 2010, er et socialt og fagligt netværk for foto– og tøjmodeller. Den opfordrer nu de danske modeller til at medvirke i en stor undersøgelse af branchens arbejds– og lønningsforhold.

»Vi ved, at der stadig er designere som af flere grunde ikke giver modellerne løn, mens (næsten) alle andre på settet bliver betalt for deres arbejde«, skriver Danske Modeller i et nyhedsbrev 1. august på sin hjemmeside.

Her er et link til et mindre, 100 procent anonymt spørgeskema, som skal danne grundlag for en kommende, større arbejdsmarkedsundersøgelse.

»Modelhvervet er et glemt arbejdsområde i statistikken på arbejdsmarkedet, og det er af flere grunde vigtigt at klarlægge modellandskabet«, skriver DaMo.

En af de danske modeller, der har mærket modebranchens benhårde arbejdsvilkår er Anne Sophie Sonnergaard. Hun fortæller i et debatindlæg i Politiken om, hvordan branchen udnytter de unge pigers benovelse over at være »særligt udvalgt«.

»Modellerne får sjældent løn for editorials (opslag i blade, red.), fordi de promoverer modellen og bliver opfattet som en ære. Mange modeshows giver heller ikke løn, fordi det opfattes som en ære at gå for designeren. Budskabet er: Du er den udvalgte – vær glad for, at vi ikke vælger en anden!«, skriver Anne Sophie Sonnergaard.

Som eksempler på de arbejdsvilkår, som de ofte meget unge modeller står overfor, nævner hun: gratis arbejde eller løn udbetalt i form af tøj, ekstremt lang ventetid på opgaverne, lange arbejdsdage uden fast sluttidspunkt, forsinket betaling for opgaver, ingen mad og drikke til shows.

Der findes ingen arbejdsforsikring for modeller. Man kan også risikere at blive booket og møde op på det aftalte sted og så blive afvist i døren. Hvis man er blevet syg under en optagelse, er der ikke noget, der hedder at sygemelde sig eller at få udbetalt tabt arbejdsfortjeneste.

Det er disse og andre urimelige arbejdsvilkår, som DaMo vil have ændret.

– Vores vigtigste budskab er, at vi som modeller skal anerkende, at vi skal forene os, hvis vi skal kunne stille krav. Og samfundet bør ligeledes anerkende modelhvervet som et job på lige fod med alle andre, siger Ida Burchardi.

Aktivister fra foreningen har i løbet af den københavnske modeuge blandt andet besøgt kollegerne backstage for at se, om de har det godt og uddelt t-shirts med sloganet: »True Models Unite«.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2012 - 11:25   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst