24 Sep 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Solidaritet – sådan!

Solidaritet – sådan!

Fredag, 06. juli, 2012, 12:37:35

Med »Solidarity Forever« sender Janne Lærkedahl og hendes fine hold af musikere et fantastisk stærkt budskab om

Musikanmeldelse

af Helge Knudsen

Det var satans!

Ja, undskyld, at jeg bander. Men jeg sidder her med en dejlig varm og stærk følelse i mellemgulvet – eller er det hjertet? – efter syvende eller ottende gennemlytning af Janne Lærkedahls nye cd Solidarity Forever.

Eller ligefrem kampgejst? Der må blive tændt noget i alle mennesker, der lytter til denne skive. Du skal være lavet af sten, hvis du forbliver henslængt i sofaen.

Som når hun følsomt og insisterende fortolker Violetta Paras smukke Gracias a la Vida, John Lennons Imagine eller giver den fuld power på Which Side Are You On og Free Nelson Mandela, den sidste med et ugandisk kvindekor, der fyrer sangen helt ud i rummet!

Musikalsk rejse

Solidarity Forever er en musikalsk rejse gennem et århundrede med 13 sange, alle  kendt fra den internationale arbejder- og solidaritetsbevægelse.

Cd’en spænder vidt. Fra Joe Hills Rebel Girl til John Lennons Work­ing Class Hero, fra Florence Reeces Which  Side Are You On til Tracy Chapmans Talk­ing About A Revolution".

Og så fandt jeg med denne cd ud af, at Universal Soldier ikke er skrevet af Donovan, men af Buffy Sainte-Marie...

Janne Lærkedahl har fra starten af sin musikalske karriere haft sine rødder solidt plantet i den danske arbejder- og fagbevægelse – hun er uddannet typograf. Med "Solidarity Forever" strækker hun nu sine grene ud til hele verden.

Efter min mening er det Janne Lærkedahls bedste cd nogensinde. Hun har fundet en ny dybde, både stemme- og fortolkningsmæssigt, og der er virkelig kælet for arrangementerne.

Det lange samarbejde med produceren og guitaristen Stanley Samuelsen samt Knut Henriksen, Bas, og Gert Smedegaard, trommer resulterer her i enkle, men tætte og velharmonerede, vidt forskellige universer omkring de enkelte sange.

En lang række gæstemusikere hjælper også med hertil.  Jeg vil især fremhæve Torben Kjærs smukke pianospil på "Gracias  a la Vida" og Kjeld Jørgensens Hammond-orgel på flere af numrene. Og så selvfølgelig kvindekoret fra Uganda!

Solidaritysongs.com

Ideen til cd'en kommer fra Bjarne Nielsen, mangeårig, netop pensioneret fagforeningsleder i de grafiske fag. Han har taget initiativ til pladeselskabet solidaritysongs. com, som Solidarity Forever udkommer på. Det er hensigten, at cd'en også skal udkomme udenfor Danmark.

Måtte Solidarity Forever brede sig og sprede dens glæde, varme og kampgejst jeg føler til alle, der kæmper for solidaritet, fred og frihed og mod undertrykkelse og udbytning overalt på kloden.

Gå selv ind på www.solidaritysongs.com og lyt til klippene fra de 13 numre. Her kan du også bestille cd'en.

Janne Lærkedahl:

Solidarity Forever. Solidaritysongs.com.

Er udkommet.

Janne Lærkedahl 28 40 67 13,

Bjarne Nielsen 20 16 65 82

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jul. 2012 - 12:37   03. sep. 2012 - 10:54

Musik