18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Ngo: Pirater er fattige fiskere

Ngo: Pirater er fattige fiskere

Fredag, 22. juni, 2012, 11:15:59

Forurening, rovfiskeri og opkøb af fiskekvoter i de fattige afrikanske lande kaster desperate lokale fiskere ud i pirateri.

Afrikanske kystfiskere demonstrerer for et retfærdigt og bæredygtigt fiskeri ved klimatopmødet i Durban i december sidste år.
John Bruun

De pirater, som regeringen og Rederiforeningen nu opruster imod, er i virkeligheden fattige afrikanske fiskere.

Sådan lyder vurderingen fra foreningen Afrika Kontakt, der i flere år har beskæftiget sig indgående med området omkring farvandene ud for Øst- og Vestafrika, hvor pirater har forsøgt at kapre danske handelsskibe.

– Piraterne bliver ofte drevet til pirateri, fordi der foregår massivt illegalt fiskeri af de fisk, som er en vigtig kilde til protein og fødevarer for mange fattige afrikanere, siger Peter Kenworthy fra Afrika Kontakt til Arbejderen.

Isidste uge besluttede et stort flertal i Folketinget, at danske rederier fremover kan få tilladelse til at sejle rundt med op til 25 våben per skib i især Øst- og Vestafrika, der er kendt for pirateri.

Men flere våben og bevæbnede vagter løser ikke problemet, advarer Afrika Kontakt.

– I eksempelvis Somalia og Senegal har illegalt overfiskeri og dumping af giftigt affald, begået af europæiske trawlere og skibe, betydet, at desperate fiskere er nødt til at finde alternative indtægtskilder. Det er disse forhold, der desværre ofte fører til pirateri. Så man løser ikke piratproblemet, uden at løse de fattige afrikanske fiskeres problem med rovfiskeri i deres farvande, uddyber Peter Kenworthy.

Ifølge Afrika Kontakt har EU opkøbt fiskerettighederne i store dele af Afrikas farvande. EUbetaler godt nok cirka én milliard kroner i alt til de afrikanske lande for at få lov til at fiske. Men de fattige afrikanske fiskere ser ikke skyggen af disse penge. EUindrømmer da også selv, at pengene ikke bidrager til bekæmpelse af fattigdom, men blot er betaling for at EU’s store trawlere får adgang til Afrikas fisk.

Ikke mindre end 21 procent af EU’s samlede fiskeri foregår udenfor EU’s eget territorium.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2012 - 11:15   03. sep. 2012 - 12:37

Indland