28 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 2 °C

Ekstremismerapport havde kvoter for venstrefløj

Ekstremismerapport havde kvoter for venstrefløj

Onsdag, 23. maj, 2012, 11:38:57

Forskeren bag rapporten om ekstremistiske miljøer frygtede politisk kritik, hvis han undlod kommunisterne i sin kortlægning.

Chris Holmsted Larsen advarer socialministeriet mod at bruge hans rapport om ekstremisme til at sætte skolelærere og pædagoger i gang med at overvåge børn og unges udtalelser og holdninger.
cb

Forsker Chris Holmsted Larsen frygtede politisk kritik, hvis ikke kommunisterne var med i den rapport om ekstremisme i Danmark, som han har lavet for Socialministeriet.

– Jeg fik et konkret arbejdsoplæg fra ministeriet, der lagde op til, at alle ikke-parlamentariske partier, organisationer og bevægelser med en radikal eller ekstrem samfundskritik skulle inddrages i rapporten. Hvis ikke jeg havde nævnt kommunisterne i rapporten, var den sandsynligvis blevet udsat for massiv politisk kritik, forklarer Chris Holmsted Larsen til Arbejderen.

Rapporten indeholder en kortlægning af politisk ekstremisme i Danmark, som Social- og integrationsministeriets afdeling for demokratiske anliggender skal bruge i sit arbejde med at forebygge radikalisering blandt unge.

Kommunistisk Parti og Socialistisk Ungdomsfront er blandt de organisationer på venstrefløjen, der bliver nævnt i rapporten – og det har fået begge organisationer til at protestere.

LÆS ARTIKEL: "Partier raser over stempling som ekstremister"

Chris Holmsted Larsen kan godt forstå deres anke, og forklarer, at ministeriet direkte bad om, at rapporten skulle beskæftige sig ligeligt med højre- og venstrefløjen.

Men det afspejler ikke virkeligheden, mener forskeren, der har sin daglige gang på Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet.

– Når det gælder ekstremisme er der ingen tvivl om, at højrefløjen udgør langt den største trussel mod demokratiet. Den politiske vold på venstrefløjen er historisk lav, mens den er stigende på højrefløjen. Derfor håber jeg på, at den nye rapport vil overveje vægtningen af den yderste højre- og venstrefløj, og først og fremmest sætte ind hvor truslen er mest reel, nemlig på højrefløjen.

Chris Holmsted Larsen advarer Socialministeriet mod at bruge rapporten til at oprette et »meningspoliti«, der skal jage holdninger.

– Rapporten må ikke blive brugt til at oprette en slags tankepoliti, der skal sætte skolelærere og pædagoger i sving med at overvåge børn og unges udtalelser og holdninger. Man skal være meget påpasselig med at udråbe partier, bevægelser og enkeltpersoner som »ekstremister« eller »radikale«, siger han.

Den 40 sider lange rapport er et forstudie til en mere dybdegående kortlægning af de ekstremistiske miljøer i Danmark, som Socialministeriet vil offentliggøre om to år.

– Min holdning er, at Kommunistisk Parti og resten af den kommunistiske lejr ikke bør indgå i den nye rapport. Sådan en kortlægning bør kun fokusere på grupper, der benytter sig af politisk vold. I et demokratisk samfund er det helt centralt  at der er plads til radikale holdninger. Kommunisterne udgiver et dagblad, laver legalt arbejde, og bruger ikke voldelige metoder i deres daglige arbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. maj. 2012 - 11:38   03. sep. 2012 - 12:37

Indland