23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, stedvis tåge, 10 °C

Vestsahara og regeringens zigzag-kurs

Vestsahara og regeringens zigzag-kurs

Fredag, 13. april, 2012, 23:30:46

Hemmeligstemplet EU-udtalelse: Fiskeriaftalen mellem Marokko og EU, der tillader EU’s fiskeflåde at fiske ud for Vestsahara, er under de nuværende omstændigheder ulovlig.

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Handelsminister Pia Olsen Dyhr siger, at Danmark ikke vil yde støtte til danske firmaer, der opererer ulovligt i det besatte Vestsahara.

For en måned siden var tonen dog noget mindre skarp. Her skrev handelsministeren i et svar til Afrika Kontakt, at »regeringen modsætter sig … ikke, at danske firmaer opererer i områder som Vestsahara, men udenrigstjenesten er tilbageholdende med at yde aktiv støtte til sådanne aktiviteter«.

Men i et høringssvar i Folketingets Udenrigsudvalg i marts siger Pia Olsen Dyhr nu, at »Udenrigsministeriet har ingen skattefinansierede programmer eller indsatser, der retter sig mod fremme af danske erhvervsinteresser i Vestsahara, og har ikke planer om sådanne.

Baseret på en konkret forespørgsel fra Eksport Kredit Fonden (EKF) om, hvorvidt EKF kan indgå i risikodækning for danske investeringer i Vestsahara, har Udenrigsministeriet frarådet EKF at engagere sig i områder med uafklaret suverænitet, hvilket gælder Vestsahara«.

Al handel med resurser fra besatte områder som dem i Vestsahara, der har været besat af Marokko siden 1975, er ulovlig ifølge international lov (eksempelvis FN’s Konvention om Økonomiske, Sociale, og Kulturelle Rettigheder, paragraf 1,2), med mindre landets oprindelige befolkning, saharawierne, tillader dette, samt opnår fordele heraf.

Ifølge saharawierne selv – såvel dem fra de besatte områder som de over 150.000, der bor i flygtningelejre i ørkenen i nabolandet Algeriet – er de hverken blevet spurgt eller tjener på marokkanernes salg af især fosfat og fiskekvoter.

Dette bekræftes af saharawiernes befrielsesfront Polisario’s danske repræsentant, Abba Malainin. »Saharawierne er ikke blevet konsulteret«, siger han til Afrika Kontakt.

Det understøttes af en hemmeligstemplet udtalelse fra Europaparlamentets Juridiske Tjeneste fra 2009, der derfor konkluderer, at den meget omtalte fiskeriaftale mellem Marokko og EU, som tillader EU’s fiskeflåde at fiske ud for Vestsahara, er ulovlig under de nuværende omstændigheder.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. apr. 2012 - 23:30   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev