03 Dec 2020  

KBH: Overskyet, 2 °C

– Kunst handler om tanker og ideer

– Kunst handler om tanker og ideer

Fredag, 27. januar, 2012, 18:45:19

Der åbner sig en verden af løgn og lidelse i den nord­jyske kunstner Gorm Spaabæks nye udstilling »Præsens« i Vrå. Han vil fortælle den tydelige historie tydeligt.

Mellem de enorme monumentale portrætter af whistle-blower Frank Grevil og Anders Fogh Rasmussen, banker sidstnævnte de arme bønder på plads som Jeppe på Bjerget.
Gorm Spaabæk

Billedkunst

af Gert Poder

Der er ikke noget småt over den nordjyske billedkunstner og samfundsdebattør Gorm Spaabæk. I hvert fald ikke i fantasien.

Han vil opføre et godt gammeldags krigsmonument for Irak-krigen.

– Jeg ser en afstøbning i fuld størrelse af undervandsbåden Sælen. Overfladen af denne 47,2 meter lange og 4,7 meter brede skulptur beklædes med glaserede hvide svenske kakler, lyder hans beskrivelse af Et tænkt mindesmærke for Irak-krigen, 2004.

Værket eksisterer kun som to store træsnit på papir. De kan lige nu ses på hans solo-udstilling Præsens i Vrå. At selve værket aldrig bliver til noget, generer ikke Gorm Spaabæk.

– Mange af det 20. århundredes mest betydningsfulde kunstværker eksisterer kun som projektbeskrivelser, skriver han i udstillingens katalog. Et eksempel er Asger Jorns projekt om Nordisk Folkekunst gennem 10.000 år.

Frank grevil

Udstillingen blev åbnet 14. januar af den dømte whistle-blower Frank Grevil.

Han fortalte hvorfor han tilbage i 2004 valgte at afsløre Fogh-regeringens løgne omkring den danske deltagelse og indsats i Irak-krigen.

– Det underlige er, at det ikke var fordi jeg hadede manden. Jeg har selv været med til at stemme ham til magten i 2001, fordi jeg grundlæggende sympatiserer med den liberale tankegang, sagde Frank Grevil, og fortsatte:

– Men én ting, som jeg ikke kan modstå, er krænkelse af helt fundamentale demokratiske principper. Et af dem ligger til grund for det, vi i Danmark kalder parlamentarismen: At regeringen er ansvarlig overfor Folketinget. Det så jeg altså nogle grusomme brud på.

– Jeg sad i en nøgleposition, hvor jeg udmærket godt vidste, hvad der var tilgået regeringen af dokumenter, og så oplevede jeg samtidig at jeg dagligt i avisen kunne læse nogle fuldstændig uhyrlige påstande. sagde Frank Grevil.

Anders som jeppe

Præsens rummer desuden to enorme »monumentale portrætter«, ligeledes udført som træsnit på papir.

Det ene, der er fra 2003,  forestiller Anders Fogh. Det andet, der er helt nyt, er nøjagtig lige så stort og forestiller Frank Grevil.

– Jeg har tegnet et monumentalt portræt af Frank Grevil. I samme format og tænkt som pendant til det portræt af statsminister Anders Fogh Rasmussen, jeg udførte i træsnit, for næsten 10 år siden, skriver Frank Spaabæk.

– Anders Fogh Rasmussen var den statsminister, der løj, og han har fået sit portræt op at hænge på Christiansborg Slot og er derudover hædret med den største orden, den Danske Dronning kan give. Frank Grevil, derimod, den embedsmand, der afslørede løgnen, kom i fængsel for det.

Tanker og ideer

Portrættet af Frank Grevil er et ud af tre tegninger i Gorm Spaabæks tema Irak-krigen revitaliseret fra i år. Det andet viser Anders Fogh Rasmussen i en scene fra Holbergs komedie Jeppe på Bjerget.

– Det er den scene, hvor Jeppe tror, at han er baron og dømmer hængning og pisk. En scene, hvor det fortælles, hvorledes en underkuet mand bliver brutal, når han gives magt, skriver Gorm Spaabæk.

Værkets sidste tegning er en figur fra børnebogen Den store stygge Bastian. Den beskriver han som »en angst-provokerende bog, der på mange måder er et billede på en yderlighed i europæisk kultur: Opdragelse gennem ydmygelse og vold«.

– Som deltagere i krigen i Irak har vi åbenlyst søgt at pådutte en af Euro-asiens ældste og stolteste kulturer Den store stygge Bastian, skriver kunstneren.

Udstillingen rummer desuden andre politiske værk. Et, fra 2006, handler om mordet på den congolesiske statsleder Lumumba. Et andet er en installation om massakren i Srebrenica fra 1996.

– Kunst handler om tanker og ideer, siger han, og begrunder sin interesse for Irak-krigen.

– USA og England har haft et opgør om krigen i Irak. Denmark har ikke. Det ser jeg som en begrundelse for, at krigen i Irak kan tages op som emne igen.

Gorm Spaabæk: Præsens. Kunstbygningen i Vrå.

 Til 5. februar.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jan. 2012 - 18:45   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst