25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Afrika Kontakt: Boykot Coca-Cola

Afrika Kontakt: Boykot Coca-Cola

Fredag, 20. januar, 2012, 18:19:50

Med over 70.000 ansatte er Coca-Cola en af de største arbejdsgivere i Afrika, et kontinent hvor mange fattige mennesker bruger penge på usund Cola i stedet for livsfornødenheder.

Swazilands befolkning, og ikke mindst sukkerrørsarbejderne har ikke mange fordele af samarbejdet med Coca-Cola.

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

»Boykot Coca-Cola og fortæl dem hvorfor! Det er den eneste måde at stoppe firmaets reelle støtte til diktaturer og udnyttelse af fattiges arbejdskraft«.

Coca-Cola er en af verdens absolut mest kendte brands og blandt de største firmaer. Over en milliard dåser eller flasker Coca-Cola drikkes om dagen – lige fra downtown New York til små landsbyer i Afrika.

At firmaet samtidig udnytter lande og befolkninger i u-lande, der befinder sig i desperate situation, til yderligere at berige sig selv, er derimod mindre kendt.

Med over 70.000 ansatte er Coca-Cola en af de største arbejdsgivere i Afrika, et kontinent hvor mange fattige mennesker bruger penge på usund Cola i stedet for livsfornødenheder.

Coca-Colas hovedkvarter i Afrika ligger i det lille enevældige monarki, Swaziland. Her producerer firmaet sin cola-ekstrakt til hele produktionen i Afrika, dele af Asien, og New Zealand og Australien.

Overlever for under en dollar om dagen

Swaziland er et land, hvor kongen har det sidste ord i alle beslutninger, hvor landets spirende demokratibevægelse brutalt undertrykkes. Over to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen, mange er på fødevarehjælp fra FN, og den forventede levealder er under 40 år på grund af en aids-epidemi, der er ude af kontrol.

Samtidigt lever landets kongefamilien og konge, Mswati III, og en lille elite i vild luksus. Imens er landet på vej mod et økonomisk sammenbrud og har end ikke råd til at betale de offentligt ansattes lønninger eller pensioner til de ældre.

Samarbejdet mellem Coca-Cola og regimet i Swaziland er især til det multinationale firmas fordel. Coca-Cola bidrager til cirka 40 procent af Swazilands bruttonationalprodukt, hvilket giver firmaet en stor indflydelse overfor landets regime – hvis ikke regimet makker ret, kan man simpelthen true med at flytte andetsteds hen. Desuden får selskabet adgang til landets gode infrastruktur, billige arbejdskraft, fordelagtige skatteforhold, og produktion af sukkerrør.

Swazilands befolkning, og ikke mindst sukkerrørsarbejderne har derimod ikke mange fordele af samarbejdet med Coca-Cola. Der er ellers sukkerrørsarbejderne, som  ifølge Human Rights Watch udfører det mest farlige landbrugsarbejde af alle. De høster de sukkerrør, der sammen med vand er hovedingrediensen i Coca-Cola,

Kongen skummer fløden

Kongen skummer fløden, imens arbejderne der høster sukkerrørene, arbejder under kummerlige og nærmest feudale forhold til en meget lille løn.

I landsbyerne i Vuvulane, Swazilands »sukkerbælte«, arbejder de fleste som løsarbejdere for nogle få hundrede kroner om måneden – ikke engang tilstrækkeligt til at sikre mad, medicin og børnenes skolegang for arbejdernes familier. Desuden behandler de underleverandører, som Coca-Cola benytter sig af, nærmest arbejderne som livegne.

»Sukkerfirmaerne konfiskerer vores køkkenhaver og lukker for vores vandforsyning for at straffe os«, fortalte sukkerrørsarbejdere i Vuvulane-området til Afrika Kontakt. »Desuden sørger de for, at vi bliver fanget og arresteret, når vi fisker i den lokale sø. De skal bruge vandet selv«.

Demokratibevægelsen i Swaziland har derfor appelleret til Coca-Cola om at afbryde forbindelserne til Kong Mswati III’s regime, men uden held.

Afrika Kontakt opfordrer derfor til, at du, i solidaritet med befolkningen i Swaziland, er med til at lægge pres på Coca-Cola i vores del af verden ved at boykotte Coca-Cola, samt eventuelt kontakter Coca-Colas danske afdeling via kommunikationsdirektør Michael Bonde Nielsen ved at sende et protestbrev.

Du kan klikke ind på Afrika Kontakts hjemmeside: ligger et protestbrev som du kan skrive under og sende. Klik ind på www.afrika.dk/til-coca-colas-danske-afdeling

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2012 - 18:19   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev