23 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 10 °C

Studenterleder Maxwell Dlaminis kaution sat til »urimeligt højt« beløb

Studenterleder Maxwell Dlaminis kaution sat til »urimeligt højt« beløb

Fredag, 23. december, 2011, 11:52:42

Dommeren kræver, at de tiltalte overdrager deres pas til retten før de løslades imod kaution, samt at de møder op og aflægger rapport på politistationen fire gange om ugen.

Studenterlederen, Maxwell Dlamini (foto), og aktivisten Musa Ngubeni blev fængslet i foråret under deltagelse i demonstrationer for krav om demokrati i Swaziland.
Aage Christensen

af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Efter at være nægtet løsladelse mod kaution flere gange, efter at de blev tilbageholdt, angiveligt tortureret, og sigtet for besiddelse af sprængstoffer i april 2011, har studenterlederen fra Swaziland, Maxwell Dlamini, og aktivisten Musa Ngubeni endelig fået sat kaution ved Swazilands højesteret i dag – tirsdag den 20. december).

Desværre for parret blev kautionen sat til 50.000 rand (cirka 35.000 kroner) per person – langt den største kaution nogensinde i Swaziland, ifølge en reporter fra det globale nyhedsbureau AFP, der var til stede ved retsmødet.

50.000 rand er et svimlende beløb, i et land hvor den enevældige Kong Mswati III’s regering end ikke har råd til at betale sine regninger og lønninger til de offentligt ansatte, hvor to tredjedele af befolkningen må overleve for mindre end en dollar om dagen, og hvor hundredtusinder kun klarer sig ved hjælp af fødevarehjælp fra FN.

Desuden krævede dommeren, at de tiltalte overdrager deres pas til retten før de løslades imod kaution, samt at de møder op og aflægger rapport på politistationen fire gange om ugen.

– Beløbet er urimeligt højt sat, udtaler en repræsentant fra Swaziland United Democratic Front til Afrika Kontakt. Dette er en meget uretfærdig dom, som domstolen har afsagt. Vi er meget vrede og skuffede.

De tiltaltes advokat, Manyovu Mnisi var rystet over afgørelsen.

– Vi betragter afgørelsen som chokerende. Det er mærkeligt, at en handling, der straffes med en bøde på 2.000 rand, og en maksimal fængselsstraf på bare to år, kan retfærdiggøre en så høj kaution og så strenge betingelser, udtalte Mnisi.

Både Swazilands demokratibevægelse, og den internationale »Free Maxwell Dlamini«-kampagne og dens støtter, har opfordret regimet i Swaziland til at løslade Maxwell Dlamini og Musa Ngubeni.

En repræsentant fra demokratibevægelsen kaldte i denne forbindelse sigtelserne imod dem absurde, og »et dække for at fjerne opmærksomheden fra politiets hårdhændede metoder« under prodemokratiske demonstrationer i april. 

Afrika Kontakts Mandela-Fond samler ind til Maxwell Dlamini og Musa Ngubenis kaution. Du kan indbetale penge her: http://www.afrika.dk/st%C3%B8t-mandela-fonden eller på GIRO 332-7000 (husk at skrive, at pengene går til Maxwell Dlamini og Musa Ngubenis kaution).

Læs mere om Free Maxwell-kampagnen her: http://freemaxwelldlamini.wordpress.com/

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. dec. 2011 - 11:52   30. aug. 2012 - 19:21

Læserbrev