30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Centralt vidne trækker forklaring mod Roj TV

Centralt vidne trækker forklaring mod Roj TV

Onsdag, 02. november, 2011, 12:07:24

Anklager mister vigtigt vidne i sagen mod Roj TV: Hun nægter at gentage den forklaring hun afgav i et tyrkisk fængsel.

Kurdere demonstrerer for ytringsfrihed ved Roj TV-sagens start.
Mette Kramer Kristensen

Et af de få af anklagerens vidner i sagen mod Roj TV, som faktisk er i Danmark, trækker nu de udtalelser tilbage, som skulle være brugt mod den terrorsigtede kurdiske tv-station.

Dermed er det kun lykkedes for anklagerne Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi og vicestatsadvokat, Anders Riisager at føre ét enkelt af deres 17 vidner.

LÆS ARTIKEL: "Kun én vil vidne mod Roj TV"

Det kvindelige, kurdiske vidne har fortalt den tyrkiske anklagemyndighed om Roj TV’s påståede forbindelser til den kurdiske oprørsbevægelse PKK mens hun sad fængslet i Tyrkiet. Da hun havde afgivet sin forklaring fik hun amnesti.

Men så snart det kurdiske vidne blev løsladt, flygtede hun til Danmark. Her lever hun nu et helt almindeligt liv med sin mand. I sikkerhed – langt væk fra de tyrkiske myndigheder – vil hun ikke gentage den forklaring om Roj TV’s forbindelser til PKK, som hun gav til tyrkisk politi.

Roj TV’s forsvarer, Bjørn Elmquist, mener, at den kurdiske kvinde blev presset i Tyrkiet:

– I Tyrkiet risikerede hun en hård straf, fordi hun var anklaget for at have relationer til PKK. Men hun kom ind under den såkaldte angrelov, der giver tidligere PKK'ere, der samarbejder med de tyrkiske myndigheder mulighed for at få nedsat deres straf. Desværre ved vi, at det ikke er jagten på sandheden, der er central når der bliver afgivet forklaringer som følge af angreloven, siger han til Arbejderen.

Vidnet havde hyret advokat Thorkild Høyer til at overbevise retten om, at det var for risikabelt for hende at vidne. Det har Københavns Byret givet hende medhold i.

– Det var godt, at hun slap for at vidne. Hvis det nu pludselig kommer frem, at vidnet støtter PKK, risikerer hun at blive retsforfulgt i enten Danmark eller Tyrkiet, siger han.

Tilbage står nu kun den forklaring, hun afgav i Tyrkiet. Anklageren har forsøgt at forhindre, at hendes forklaring bliver læst op i retten. Men Roj TV’s advokat vil meget gerne høre, hvad tyrkisk politi har fået kvinden til at fortælle:

– Lad os endelig få alle de ting, som vidnet har fortalt om Roj TV til de tyrkiske myndigheder frem i lyset. Så kan det være, at retten kan indse at alle de andre vidneerklæringer, som anklageren har fået fra Tyrkiet, ikke er det papir værd, de er skrevet på, fordi vidnerne er blevet presset, siger Bjørn Elmquist.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. nov. 2011 - 12:07   03. sep. 2012 - 10:53

Medier