23 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 27 °C

Dans og debat i kamp mod korruption

Dans og debat i kamp mod korruption

Lørdag, 08. oktober, 2011, 13:28:05

Kick Backs – en festival mod korruption er åbnet med »Transparency«, der er en kraftfuld kropslig danseforestilling i Dansehallerne.

Transparency er et overmåde konkret og fysisk råt værk, som i et morderisk tempo indfanger og visualiserer korruptionens og bestikkelsens dødelige uvæsen.
Daniel Urhøj

Danseanmeldelse

af Gert Poder

Den findes overalt, i og mellem stater, virksomheder og lokalsamfundene. Den bygger på grådighed og sluger  alt, hvad der hedder loyalitet, fællesskab, ære og moral ved at skabe sine egne spilleregler og ændre dem, når nogen kommer for tæt.

En sådan plage er korruption. Den officielle definition er »misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld«. Den forkrøbler hele samfund. Fattigdom og kriminalitet går i dens fodspor og globalt er den er snarere reglen end undtagelsen.

En af de organisationer, der bekæmper denne pengenes kræft, er Transparency International. Den blev dannet i 1993 af tidligere medarbejdere i Verdensbanken, som var blevet opmærksom på problemets omfang i udviklingsbistanden.

Rå fysisk dans

Med Copenhagen Dance Arts-forestillingen Transpar­en­cy sparker Transparency Internationals danske afdeling Kick Backs – en festival om korruption! i gang.

Ud over dansen byder TI Danmark på en række foredrag om forskellige sider af korruption, herunder om Danmark kan leve op til rollen som verdens mest anti-korrupte land.

Det er den rå kropslighed og korruptionens fordækte spil, der er i centrum for dansen. De syv dansere fra Rusland, Bulgarien, Kazakstan, USA og Australien legemliggør  korruptionens afskyelige sider i koreograf Lotte Sighs komposition.

I en fascinerende blanding af trin fra ballettens beherskede kropssprog, den moderne dans ubundne individualisme og figurer med rod i kamp­sport gennemlever de syv kroppe den fremmedgørelse, dobbelthed og undertrykkelse, der er en del af korruptionens væsen.

Det sker til Tune Madsens på én gang disharmoniske og rytmiske lydunivers og i et enestående visuelt design af Lars Egegaard Sørensen. En stor del af dramaet fortælles gennem hologrammer – video­brudstykker af dansescener, der er projiceret i rummet tilsyneladende ud af ingenting.

Den farligt truende og menneskefjendske stemning understreges effektivt af den pakistansk/­kro­atisk fødte designer Wali Barrechs surrealistiske kostumer i hvid gaze – som forbindinger, der holder korruptionens sår og skader på plads.

Korruptionens skader

Dette overmåde konkrete og fysisk rå danseværk, afviklet i et morderisk tempo, er en tankevækkende nyskabelse – en ordløs kommentar til en af denne klodes mest invaliderende fænomener.

Ifølge Transparency International udgør alene bestikkelse i forbindelse med internationale investeringer og handel cirka 500 milliarder kroner om året. Det svarer til verdens samlede udviklingsbistand.

Verdensbanken anslår, at bestikkelse koster den globale økonomi et tusind milliarder dollars årligt. Heri er ikke medregnet indirekte omkostninger, fordi korruption fører til lavere investeringer og lavere økonomisk vækst.

Transparency. Copenhagen Dance Arts. Koreografi:Lotte Sigh. Dansehallerne, til 21. oktober. Læs mere om de mange øvrige arrangementer under Kick Backs – en festival om korruption!  på www.transparency.dk

08. okt. 2011 - 13:28   03. sep. 2012 - 11:07

Teater