22 Nov 2019  

KBH: Overskyet, 9 °C

Uden retfærdighed ingen fred

Uden retfærdighed ingen fred

Onsdag, 17. august, 2011, 10:52:22

Billedkunst gennemsyret af politisk indignation og analytisk indsigt hører ikke til hyldevarerne. Det råder Galleri ARTTRA bod på.

Maj-pladsen, foran den argentinske regerings hovedkvarter, er navngivet efter maj-revolutionen i 1810, som ledte til Argentinas selvstændighed fra Spanien. Fra 1976 og fremefter dannede den ramme om en gruppe af argentinske mødres møder og demonstrationer mod militærdiktaturet. De var alle mødre til »forsvundne« og krævede svar på deres elskedes skæbne. Deres frygtløse, ikke-voldelige protester blev et symbol på modstanden mod regimets undertrykkelse. (…) Madres de Plaza de Mayo (2011)

Kunstudstilling af Gert Poder

Billederne er som skåret ud af væggene på de besatte ejendomme i Berlins bz-centre Köpi eller Tacheles.

Det er et både velkendt og overraskende univers, hvor tunge politiske budskaberskriger fra væggene i det lille Galleri Arttra i København.

Mikkel Flohr og Rasmus Nielsen har efter eget udsagn sprunget sommerferien over og knoklet som gale for at blive klar med udstillingen No Justice – No Peace. Det er blevet til et enestående bevis på, at den politiske kunst stadig er i live og har det ganske godt.

De 24 malerier fortæller hver deres historie om kapitalismens økonomiske, sociale og militære undertrykkelse, om den legitime modstandskamp, som befrielsesbevægelser udlever overalt i verden, om vestlig løgn og hykleri.

Politisk billedkunst i dén ende af skalaen er ikke ligefrem hverdagskost i Danmark. Det er de skarpe, politiske analyser, der er tilknyttet hvert enkelt billede, heller ikke.

Med konkret viden om baggrunden for konflikter, krige og kampagner river de masken af de vestlige mediers løgne og fortielser ved at formidle den uønskede, kritiske version.

Med den kollektive indsats No Justice – No Peace leverer Mikkel Flohr og Rasmus Nielsen en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til den klassiske politiske kunst. Det er en imponerende og tiltrængt indsats mod det etablerede samfunds forsøg på at undertrykke en frie debat.

Det er gadeaktivisternes  bramfri krav om frihed, retfærdighed og solidaritet uden dikkedarer, som her har fundet en sjælden udråbspost.

Rasmus Nielsen og Mikkel Flohr: No Justice – No Peace. Galleri Arttra, Vesterbrogade 171, Frederiksberg. Til 1. september.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2011 - 10:52   03. sep. 2012 - 10:41

Billedkunst