31 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let regn, tåge, 11 °C

Libyen-krig har kostet en halv milliard

Libyen-krig har kostet en halv milliard

Onsdag, 17. august, 2011, 11:30:24

Ifølge forsvarsministerens opgørelse løber de samlede udgifter til krigen i Libyen op i 447,5 millioner kroner. Hertil kommer en række driftsudgifter.

Tirsdag den 8. august besøgte forsvarsministeren de danske bombe-piloter på Sigionellabasen i Italien. Ministeren så på F-16 flyenes våbensystemer og roste de danske piloter for den anerkendelse de har givet Danmark i NATO.
Forsvarsministeriet

De danske bomber, som dagligt sendes af sted mod Libyen, har foreløbigt kostet næsten en halv milliard kroner. Det fremgår af et svar fra forsvarsminister Gitte Lillelund Bech til Enhedslistens forsvarsordfører, Frank Aaen.

Tallet kommer ikke bag på fredsforsker, Jan Øberg. Og han mener ikke, at pengene er godt givet ud:

– Ifire måneder har Danmark og resten af koalitionen ikke gjort andet end skabe døde og hundredetusindvis af flygtninge. Siden krigen er mindst 15.000 civile døde og én million libyere (svarende til 15 procent af befolkningen)flygtet, siger Jan Øberg fra TFF, Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, til Arbejderen.

Han mener, at han kan finde på flere projekter, hvor de mange millioner skattekroner ville have gjort mere gavn:

– Eksempelvis kunne Danmark oprette et statsligt fredsakademi. Så kan vi sikre viden, kurser og uddannelse af kommende generationer. En af grundene til, at det gik så galt i Libyen var, at Danmark ikke har fredsforskning på statsbudgettet. Idag får militære »eksperter« lov til at sætte dagsordenen og markedsføre deres »løsninger«, uddyber Jan Øberg.

Ifølge forsvarsministerens opgørelse løber de samlede udgifter til krigen i Libyen (løn, ammunition, flyvetimer) op i 447,5 millioner kroner. Hertil kommer en række driftsudgifter, der endnu ikke er registreret og betalt.

De mange penge til krigen er bare endnu en grund til at trække de danske bombefly og piloter hjem, mener Frank Aaen.

– Udgiften på 447,5 millioner kroner svarer til cirka 100 millioner kroner om måneden inklusive ammunition. Selvom tallene ikke kan sammenlignes direkte, så er de i åbenlys strid med de oplysninger, militæret gav, da Libyen-aktionen blev vedtaget, påpeger Frank Aaen.

Da et enigt Folketing besluttede at gå i krig mod Libyen, vurderede politikerne de ekstra udgifter til krigen til at blive 8,5 millioner den første måned og 6,5 millioner for hvér efterfølgende måned eksklusive ammunition.

Indtil nu har de danske F–16 bombefly kastet 759 bomber på 464 missioner, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. aug. 2011 - 11:30   03. sep. 2012 - 12:37

Indland